Ученията по линията на НАТО ще продължат и днес, въпреки трагичния инцидент от вчера със загинал парашутист. Това стана ясно от думите на кмета на Чешнигирово - Христо Атанасов пред bTV.

Военен от Канада загуби живота си по време на учението. Парашутистът загина при масов скок край Пловдив. Трима други чуждестранни военни са ранени и са в болница. В учението не участват български прашутисти и специални части. Страната ни предоставя единствено терена за него.

Остава тежко състоянието на американския военнослужещ настанен в университетската болница „Свети Георги” в Пловдив, по неофициална информация.

Хората от Чешнегирово са били предупредени, че ще се извършва масов военен десант, уточни кметът Христо Атанасов. По думите му учението е започнало след полунощ с прелитане на хеликоптер. Хвърлянето на парашутистите е започнало около 01,30 ч.

Два големи самолета са изхвърлили първо контейнери, а след това парашутисти, посочи още кметът на Чешнегирово.

Български и американски офицери са донесли разяснителни материали, които са били разлепени в селото, за да бъде предупредено населението. Летището не функционира от 20 години, на него се провеждат само учения, уточни Христо Атанасов.