Асеновград. Започват Паисиевите дни в Асеновград. Това каза за Радио „Фокус“ – Пловдив директорът на Градската библиотека „Паисий Хилендарски“ в Асеновград Милена Марковска. Предстоящата тридневна културна програма е под надслов „Ти, българино, не се мами, знай своя род и език и се учи на своя език!”. Събитията започват от 09.00 часа днес с „Ден за Паисий“ в лятната музейна школа в Старинното училище „Свети Георги“. „Там децата, които са част от лятната музейна школа на Историческия музей ще си спомнят за Паисий с помощта на музейните специалисти“, каза Марковска. Програмата днес включва и самостоятелен рецитал на Виктория Стефанова от литературен клуб „Орфей” към Народно читалище (НЧ) „Св. преп. Паисий Хилендарски” под надслов „…и фърлаше тайно през мрака тогаз най-първата искра в народната свяст“. Събитието ще се проведе в Градската библиотека от 18.00 часа.
На 20 юни Паисиевите дни продължават с поклонение пред паметната плоча на Паисий Хилендарски пред параклис „Св. Козма и Дамян” и „Св. Стефан”. Поклонението ще се състои от 09.00 часа, като ще бъде съпътствано от литературна програма с участието на Елена Славкова и Гинка Алексиева от литературен клуб „Орфей” към НЧ „Св. преп. Паисий Хилендарски”. За времето от 10.00 до 14.00 часа в Градския парк на ул. „Цар Освободител“ ще се проведе читалня на открито, която ще включва интерактивна програма за малки и големи с кастинг за книги и арт работилници. „Това събитие се организира от Градската библиотека. За първи път го правим и се надяваме да има интерес, както и да се включат хора, намиращи се в парка в този момент“, коментира Милена Марковска.
Паисиевите дни ще приключат на 21 юни с представяне на юбилейното издание на „Рибен буквар“ на д-р Петър Берон в Градската библиотека. Събитието ще започне в 14.00 часа и е под надслов „Словото на първите будители”. „Тази година се навършват 220 години от рождението на д-р Петър Берон и съответно 195 години от издаването на „Рибен буквар“. Поканили сме ученици от града, които ще се включат в програмата. Най-активно участие ще вземат учениците от ПГ „Цар Иван Асен II“ в Асеновград. Ще видим това уникално библиографско издание, което включва фототипните текстове и съответно вариант с новата азбука. Учениците ще четат откъси от „Рибен буквар“, ще обсъдим ролята и делото на първите будители. След това всяко едно училище ще получи такава книга като подарък и спомен от програмата „Паисиеви дни‘ 2019“, каза директорът на Градската библиотека Милена Марковска.
Тони МИХАЙЛОВ