Сливен. Началникът на отбраната генерал Андрей Боцев ще наблюдава заключителния етап на тактическото учение с бойни стрелби „Ответен удар 2019 г.“, което се провежда на учебен полигон „Ново село“. Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на отбраната. В него участват над 600 военнослужещи от Сухопътните войски и Военновъздушните сили на Българската армия. Те са от състава на 2-ра механизирана бригада, танкова рота от Центъра за подготовка на специалисти и авиобаза „Крумово“. В учението са включени също една механизирана рота от Сухопътните сили на САЩ, един пехотен взвод от Албания, един пехотен взвод от Северна Македония и танков взвод и вертолети за непосредствена авиационна поддръжка от Гърция. Учението е планирано под ръководството на командира на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов. Офицер провеждащ учението е командирът на 2-ра механизирана бригада бригаден генерал Костадин Кузмов, а директор на учението е заместник-командирът на 2-ра механизирана бригада полковник Недялко Ников.
Взаимодействието на участващите военни формирования в изпълнението на задачи, характерни за съвместна отбранителна операция, ще наблюдават също генерал-адютантът на Националната гвардия на щата Масачузетс генерал-майор Гари Кииф, началникът на Генералния щаб на армията на Северна Македония генерал-лейтенант Васко Гурчиновски и началникът на Главния щаб на Сухопътните войски на Гърция генерал-лейтенант Георгиос Камбас.
В деня за високопоставени гости на учението „Ответен удар 2019 г.“ са поканени да присъстват президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили на Република България Румен Радев, народни представители, посланици, военни аташета и висши офицери от армиите на страните-участнички.



Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"