София. Протест за забрана на фермите за ценни кожи под надслов „Още една година смърт“ ще се проведе пред сградата на Министерски съвет от 9.00 часа по време на редовното заседание на кабинета. Той се организира от Националната гражданска инициатива за забрана добива на ценни кожи в България. Като част от протеста ще бъде проведен и атрактивен флашмоб с мащабни визуални послания.
Организаторите припомнят, че на 22 юни ще се навърши една година откакто Националната гражданска инициатива внесе в Народното събрание законопроект с искане за забрана на отглеждането и убиването на животни само заради кожите им. Той обаче все още не е разгледан от депутатите. Заради това протестиращите ще внесат протестна декларация с настояване Министерски съвет и премиерът Бойко Борисов да предложат законопроекта за гласуване в парламента.
Организаторите споделят, че този протест ще е първият от поредицата публични събития и протести, които ще се провеждат, докато забраната не бъде постигната. Следващото протестно шествие е планирано за 9 юли от 18.00 ч.