Лондон. Заместник-председателят на лейбъристите Том Уотсън ще направи още един опит, за да обвърже партията с кампанията за втори референдум, когато кабинетът в сянка се срещне, за да обсъди стратегията си за Брекзит в сряда, пише британското издание The Independent.
Уотсън призовава лидера Джереми Корбин да свика спешна или специална конференция, за да промени официално политиката на лейбъристите преди лятото, предупреждавайки, че ще бъде "твърде късно" да се спре Брекзит без споразумение, ако партията изчака своята годишна конференция в Брайтън през септември.
Но поддръжниците на втори референдум се опасяват, че въпросът ще бъде отложен отново на срещата в Уестминстър, която бе отложена от понеделник, след като няколко министри от кабинета в сянка не бяха в състояние да присъстват.
Изпратените писма до членовете на кабинета в сянка съобщаваха, че срещата е била „планирана да подпомогне избирането на текущия подход към Брекзит, като същевременно остане в рамките на съществуващата политика на лейбъристката партия, установена от членовете на партията на годишната конференция“.
В поканата за отменената среща не се споменава, че остава в рамките на съществуващата политика, което прави изборите и Брекзит със запазване на работните места ”предпочитания вариант пред нов референдум.
Надеждите на участниците в кампанията, че докладът, препоръчващ нова позиция, ще бъде представен на срещата в Уестминстър, бяха намалени от източници, запознати с дневния ред.
В страстна реч в понеделник, Уотсън призова партията да хвърли тежестта си изцяло зад кампанията за втори референдум, като заяви, че партията трябва да бъде „силна и горда“ в подкрепата си за оставане в ЕС.

Превод и редакция: Юлиян Марков