Лондон. Бившият министър за Брекзит Доминик Рааб отпадна от състезанието за лидер на Торите за сметка на Рори Стюарт, новоназначеният министър на международното развитие, пише британският вестник The Guardian.
Както се очакваше, Борис Джонсън оглави гласуването със 126 гласа, като затвърди преднината си пред съперниците си и победата му подсилва усещането, че неговият напредък към Даунинг стрийт вече е почти неудържим.
Рааб, бивш министър за Брекзит, спечели само 30 гласа, под прага от 33 гласа, за да остане. Беше обезпокоил много колеги, като отказа да изключи несвикването на парламента, ако депутатите се опитат да блокират Брекзит.
Марк Франсоа, изявен „брекзитиър“, който подкрепя Джонсън, каза, че елиминирането на Рааб е тъжно. "Който и да победи, а се надявам да е Борис, надявам се да намери добро място за Дом (Доминик Рааб – бел.ред.) в кабинета си, защото мисля, че той го заслужава."
Министърът на вътрешните работи, Саджид Джавид, оцеля само с 33 гласа, но се оказва засенчен от новодошлия в кабинета Стюарт, който е подкрепен от 37 депутати, почти два пъти повече от 19-те, които той спечели в първия кръг.
Говорител на кампанията на Джавид заяви, че ще участва в телевизионния дебат на Би Би Си във вторник вечерта и ще продължи в състезанието. "Това е 46 (гласовете, спечелени от външния министър Джереми Хънт – бел. ред.) 33, така че продължаваме". "Той имаше страхотни четири дни, взе днес някои гласове и ще се борим."
Джилиън Кийгън, депутатът в Чичестър и поддръжник на Стюарт, заяви, че инерцията министъра на международното развитие е голяма. „Сега те са много близки. Има ясен победител, а между другите няма много гласове, ”каза тя.
Стюарт, който започна състезанието като аутсайдер, получи по-голяма подкрепа, след като се смяташе, че се е представил добре в телевизионния дебат в неделя на Канал 4.
Министърът на външните работи Хънт все още изглежда най-вероятният претендент срещу Джонсън, когато състезанието достигне крайния си етап. Министърът по околната среда Майкъл Гоув получи 41 гласа.

Превод и редакция: Юлиян Марков