Опасно! Стъклена вата се ръси от тавана на Летище Бургас, трови персонала

От няколко години водим неуспешна битка за здравето си на работното място – мерки обаче не се взимат, пише наш читател, който ни изпрати снимката


Служители се оплакват от остри респираторни проблеми, алармира наш читател, пожелал да остане анонимен

Опасна стъклена минерална вата буквално се ръси върху главите на персонала на Летище Бургас. Става въпрос за окачен таван на вътрешен коридор, използван служебно от екипажите на самолетите, който води към перона. За това сигнализира наш читател, който пожела да остане анонимен. 

„Масово колеги страдат от респираторни проблеми. От няколко години водим неуспешна битка за здравето си на работното място – мерки обаче не се предприемат. Над всички окачени тавани се виждат парчета стъклена вата, от която непрестанно пада прах. Пиша на вас, защото вие сте водещата медия в региона и смятам, че можете да задействате необходимите за промяна процеси“, пише в писмото на нашия читател, който настоява да бъдат взети мерки и въпросната стъклена вата да бъде, ако не премахната, то поне изолирана по такъв начин, че да не ръси отрови върху персонала.

Стъклената минерална вата е строителен материал, който се използва масово за топлоизолация. Историята на ползването му започва от втората половина на 19 век, а началото на производството му е поставено през 1938 г. До началото на 90-те години тя е считана за проблемен материал, попадащ в списъка на канцерогенните вещества, тъй като в някои случай е съдържала азбест – общо наименование на група влакнести минерали, повечето от които са магнезиеви силикати.

Ако ватата бъде изолирана от въздуха, тя не е опасна. Но ако е поставена на открито, особено по тавани, от нея се ръси изключително вреден прах с микроскопична, но остра като бръснач структура. Този прах, веднъж попаднал в организма, буквално става причина за микроскопични рани в тъканите на белия дроб, които могат да доведат до сериозни респираторни заболявания, включително и някои видове тумори.

Така трябва да са облечени работниците, които монтират стъклената вата
Така изглежда рециклираната стъклена вата под електронен микроскоп. Така изглеждат праховите частици, които попадат в белите дробове на тези, които са имали нещастието да вдишат от сипещия се прах

 




В категории: Вашият сигнал до ФЛАГМАН