Благоевградската общинска съветничка Злата Ризова е с акт от КАТ, че управлявала нерегистриран автомобил. Дамата била спряна за проверка от патрул на ОД на МВР в 22,30 ч. на ул. „Славянска“ и това е отразено в полицейския бюлетин.

„Репресивната държавна машина е задействана срещу мен в пълна сила“, не скри емоцията си този път Злата Ризова, която е един от най-големите критици на настоящото управление на общината. Ето какво разказа тя пред вестник „Струма“ за случилото се:

„Искаха да ме задържат в ареста само защото автомобилът, който шофирах, бил служебно дерегистриран. Това е нечувано! Полицаите неколкократно настояха да бъда задържана и единствено безпристрастното и професионално отношение на дежурния Илко Йорданов попречи това да се случи.

Вечерта се реших да преместя колата на леля ми на 200 м, за да е на светло. От няколко месеца автомобилът е паркиран до дома на родителите ми заради ремонт и се притеснявах, че е на тъмна улица. Полицейският патрул ме спря буквално метри след като потеглих, явно са дебнели някой да подкара колата, защото дори не ми провериха документите, нито ме тестваха за алкохол и наркотици, което е най-логичната проверка за тъмната част от денонощието. Тогава аз разбрах, че колата е дерегистрирана служебно, тъй като леля ми не била плащала известно време „Гражданска отговорност“. Направила го е преди 10-ина дни, но никой не я уведомил за дерегистрацията, въпреки че по закон са длъжни да го направят както от Гаранционния фонд, така и от МВР.

От хората в търговските обекти наоколо след това разбрах, че патрулът от 4 дни дебне на същото място, а въпросната вечер близо 2 часа са ме чакали, без да проверят когото и да било. Държаха ме на платното 30-40 минути, извикаха екип на КАТ, тъй като те нямат право да ми съставят акт, и през това време полицейският патрул не провери нито една друга кола. Явно са знаели, че с автомобилът има проблем, и са ме дебнели кога аз или друг от семейството ми ще се качи в него, за да го санкционират. Като шофьор съм изрядна, имам книжка, автомобилът е с валидна застраховка „Гражданска отговорност“, регистрационен талон и табели. Утре ме викат за разпит.

В рамките на една седмица върху мен и семейството ми се стоварва цялата репресивна машина на властта и съм уверена, че това се прави съзнателно и поръчково, за да бъда сплашена, смачкана и за да спра да вадя мръсните ризи на управляващите. Сама избрах тази позиция и съм наясно с последствията, съжалявам само, че детето ми и семейството ми са принудени да носят последствията от моя избор“, заяви Злата Ризова.

ДИМИТРИНА АСЕНОВА