Шампионката от 2017 година Анастасия Севастова се класира за втория кръг на турнира по тенис на трева в Майорка (Испания) с награден фонд 250 хиляди долара. Латвийката, поставена под номер 2 в схемата, спечели с 6:3, 7:6 (5) срещу квалификантката Варвара Лепченко.

Намиращата се на 12-то място в световната ранглиста Севастова направи решителен пробив в деветия гейм на първата част, за да поведе в резултата. Във втория сет двете тенисистки размениха по два пробива, а в решителния тайбрек латвийската тенисистка спечели със 7:5 при втория си мачбол. Във втория кръг Анастасия Севастова ще се изправи срещу австралийката Айла Томлянович. Шампионката от 2016 година Каролин Гарсия също продължава във втория кръг в Майорка. Французойката, която е номер 6 в схемата, отстрани бившата номер 1 в световната ранглиста Виктория Азаренка след победа с обрат с 1:6, 6:4, 7:5.

В 11-ия гейм на третия сет Гарсия, заемаща 23-то място в класацията на WTA, проби началния удар на беларускинята и след това успешно сервира за спечелване на срещата, продължила два часа. Във втория кръг Каролин Гарсия ще играе срещу победителката от двубоя между Алисън Риск (САЩ) и участващата с "уайлд кард" Паула Бадоса (Испания).