Преди броени часове Facebook, заедно с 27 други компании, официално дадоха старт на проекта за дигитална валута „Libra”. Тя трябва да се появи в първата половина на 2020 година. Заявките са тя да се наложи като стандартна дигитална валута по цял свят.

Интересното започва от факта, че Libra е описана като валута, която се захранва от блокчейн. Не е ясно защо въобще трябва да се използва тази технология. Това е така, защото тук има една огромна разлика спрямо криптовалутите от сорта на Bitcoin. Libra ще е вързана към реални активи, няма да може да се копае, няма лимит на количеството пари в обръщение и поне в началото няма да е децентрализирана.

Името на компанията, която ще стои зад проекта е “Calibra”. Всички 28 настоящи участници стават част от “Libra Association”, която се формира в Женева, Швейцария. Дигиталният портфейл ще бъде наличен в Messenger и WhatsApp на Facebook, както и като отделно приложение.

Появи се и рекламно видео на инициативата, което представя проекта като глобална система, която ще е за всички хора – без значение къде се намират и какъв е размерът на благосъстоянието им.

От публикувания white paper разбираме как ще се постигне валутна стабилност, която ще се „печата“ по подобие на традиционните валути.

„Имаме колекция от резервни активи, които са с ниска волатилност (колебание) в цената, включително валути и държавни ценни книжа от стабилни централни банки с добра репутация.

Стойността на Libra ще зависи от стойността на кошницата валути, към която е прикрепена. Ще има промени в нея, но сме се постарали да направим резерва, така че да намалим шанса и да ограничим размера на подобни промени – особено в посока надолу (например по време на икономическа криза). Кошницата е построена с идеята за запазване на капитала и нужната ликвидност.“

Facebook заявява категорично, че няма да използва информация от портфейла Calibra, за да подобрява представянето на реклами и други подобни неща, които засягат поверителността на ползвателите.

„Calibra няма да споделя информация за акаунтите, с изключение на определени ограничени случаи. Нито с Facebook, нито с трети страни – без съгласието на клиента. Няма да използваме личната информация и финансовите данни, за да подобрим насочването на рекламите си.

Въпросните ограничени случаи се касаят до нуждата да държим хората в безопасност, в рамките на закона и да предлагаме основни функционалности. Calibra ще използва информация от Facebook, за да не нарушава законите, да подсигури акаунтите на клиентите, да управлява риска и да предотврати престъпна активност.“, поясняват от компанията в изявление.

Ето и списък на 27-те компании, които ще участват в проекта за сега и са от най-различни отрасли:
  • Разплащания: Mastercard, PayPal, PayU (Naspers), Stripe, Visa
  • Технология и търговия: Booking Holdings, eBay, Facebook/Calibra, Farfetch, Lyft, MercadoPago, Spotify AB, Uber Technologies, Inc.
  • Телекомуникации: Iliad, Vodafone Group
  • Blockchain: Anchorage, Bison Trails, Coinbase, Inc., Xapo Holdings Limited
  • Рисков капитал: Andreessen Horowitz, Breakthrough Initiatives, Ribbit Capital, Thrive Capital, Union Square Ventures
  • Нестопански, многонационални организации и академични институции: Creative Destruction Lab, Kiva, Mercy Corps, Women’s World Banking

Надеждата на Facebook е компаниите в групата да стигнат 100 преди тя да бъде пусната.

Какво мислите за новата валута? Крачка напред или крачка назад е спрямо криптовалутите, които стартираха тази революция?