Чепеларе. Посланиците на Алжир, Аржентина, Армения, Босна и Херцеговина, Бразилия, Грузия, Кипър, Монголия, Палестина, Република Южна Африка, Северна Македония гостуват на Община Чепеларе, за да се запознаят с възможностите за туризъм и бизнес, местните традиции и култура. Това съобщиха от пресцентъра на Община Чепеларе. Целта на срещата е да покаже пред представители на дипломатическия корпус у нас частица от красотата на Родопа планина, възможностите за развитие на туризъм в четири сезона в община Чепеларе, пъстротата на културния живот в нея. Посещението на посланиците се осъществява по покана на кмета на Чепеларе Славка Чакърова и с любезното съдействие на сдружение „Спектър 21 век“ и издание „Дипломатически спектър“.
Програмата предвижда среща на представителите на дипломатическия корпус с местния бизнес, запознаване с туристическите и културни забележителности в района. Като част от програмата на 21 юни ще се проведе и концерта „Шлагерите на Европа“ на Христо Паскалев- Паскал, който ще представи Чепеларе като община, в която се цени не само българската, но и европейската традиция.
Сдружение за културни продукти и международен обмен „Спектър 21 век“ е сформирано през 2007 г. До момента то е реализирало успешно редица културни инициативи, една от които е „Покажи традицията! Подари празник!“. Тя цели да покаже красотата и разнообразието на българските празници и традиции пред представителите на чуждите мисии у нас, както и обратното – на чуждите празници и традиции пред българската аудитория. Досега са проведени редица събития под това мото. На тях са представяни различни празници или традиционни занаяти: Коледуване, Баба Марта, Лазаруване, Великден, Новруз, грънчарството, националните костюми… съвместно с дипломатическите мисии у нас и редица други партньори.
Събитието в Чепеларе е първото, което се организира от такъв мащаб за дипломатическия корпус извън София и което ще бъде придружено от концерта „Шлагерите на Европа“ – един от най-важните проекти на сдружение „Спектър 21 век“, посветен на първото Българско председателство на Съвета на ЕС.
Концертът „Шлагерите на Европа“ се осъществява под мотото: „Да живеем заедно в Европа, значи и да пеем заедно нейните шлагери“ и предвижда създаването на музикален албум „Шлагерите на Европа“ на Христо Паскалев-Паскал и концерт-спектакли из цялата страна и чужбина. „Дипломатически спектър“ е медиен партньор на инициативата.
Идеята, заложена в проекта, е народите от ЕС да се сближат чрез езика на музиката или по-точно чрез езика на шлагерните песни. Целта му е те да достигнат до възможно най-широка аудитория. Възрастната публика да си припомни, а по-младата да се запознае с едни от най-известните шлагери, създадени в страните членки на ЕС и станали емблематични.
Албумът „Шлагерите на Европа“ съдържа по една шлагерна песен от 15 европейски страни: България, Великобритания, Германия, Гърция, Ирландия, Испания, Италия, Полша, Португалия, Румъния, Словакия, Унгария, Франция, Чехия, Швеция. Подборът на повечето от тях е направен със съдействието на посолствата или на културните им институти у нас. Изпълнителят на песните е Христо Паскалев-Паскал. Той има богат репертоар от над 250 песни на 20 езика. Най-хубавото от тях е събрал в 11 албума – 7 CD и 4 MC. Гастролирал в десетки страни по света, той е носител на множество престижни награди, сред които е и получената през 2005 г. от ООН – „Европейски комитет по награди и премии“ специална значка за заслуги в укрепването на дружбата между народите. Създаването на албума „Шлагерите на Европа“ във времето се съпровожда от поредица концертни изяви из цялата страна. Те показват, че интересът към тази музикална инициатива е голям, това се видя на концерт-спектаклите в София, Велико Търново, Велинград, Асеновград, Хасково, Благоевград, Търговище, Созопол, Банкя, Панчарево и др.
„Дипломатически спектър“ е единственото издание в България, което отразява дипломатическия живот в цялото негово многообразие. Излиза онлайн от началото на 2015 г. на два езика – български и английски, и може да го видите тук.