Тирана. Публикуваните от германския вестник BILD записи за план на Социалистическата партия за манипулация на изборите разгневиха албанския премиер Еди Рама, който обяви, ще ще заведе дело срещу журналиста Петер Тиеде. Рама написа в социалната мрежа "Туитър", че е решил да изправи автора на статията "на съд в Германия", защото правосъдието "не си играе с тайните на разследването, достойнството на гражданите и уважението към държавата", съобщава македонското електронно издание "Локално".
"Реших този журналист да бъде изправен пред германските съдилища, в тази благословена страна, където справедливостта не се играе с тайните на разследването и където се зачита достойнството на хората и държавите. Да видим кой е прав", пише албанският премиер, който по-рано определи записите като изнудване.
Тиеде отговори на Рама чрез съобщение във "Фейсбук", в което заяви: "Рама все още не е чувал за независима съдебна система" и затова изисква разследване от прокуратурата.
Тъй като Рама е в Лондон, той го посъветва да се информира какво е това независима прокуратура и функционални съдилища.
"Тъй като ръководителят на албанското правителство все още не е чул за независимата съдебна система, сега иска от прокурора да разследва. Сега Рама е в Лондон, нека да получи урок за това какво е независима прокуратура и истински, функционални съдилища", гласи отговорът на Тиеде.
Първата статия, озаглавена "Как мафията манипулира изборите в Албания", беше публикувана от вестник BILD по-рано този месец, когато помести информация от разговори, направени от албанските разследващи органи, подслушвали кои мафиотски кланове купуват гласове за премиера Еди Рама.
В шестте разговори се чува гласът на гангстера Астрит Авдулай, който разговаря с кмета на пристанищния град Дуръс и директора на "Водовод". Днес вестникът обяви 16 записани разговори за град Пешкопия, където се чува и гласът на премиера Рама.

Превод и редакция: Тереза Герова