Учени от Лабораторията по компютърни науки и изкуствен интелект към MIT (CSAIL) са разработили система, която да оборудва роботи с нещо човешко. Нещо, което ние приемаме за даденост. Това е умението да използваш няколко сетива едновременно.

Новата система използва изкуствен интелект, който на база на миналото и настоящето предвижда бъдещето, за да се научи да „гледа“ чрез усещането за докосване. Това прилича много на нещо, което ние хората правим – гледаме дадена повърхност или обект и си представяме какво ще усетим, когато го докоснем. Дали ще е грапаво, меко, сбръчкано и така нататък. Ние определяме това на база опита си в докосването на безброй предмети в миналото.

Системата приема тактилна информация от всяко докосване, и на нейна база предвижда какъв е външният вид на предмета. Като игрите по телевизията, където бъркат в покрита кутия и трябва да познаят какво са хванали.

Как това ще бъде от полза?

Учените са използвали системата в роботизирана ръка. Машината е очаквала появата на даден обект без да го вижда, взимала го е и на база на докосването е определяла, че държи правилното нещо.

На практика това значи, че можем да сложим една такава ръка на производствена линия и тя ще може да борави с лостове, бутони, ключове, дори да взима точно определени неща от нея – по напълно автономен начин и взимайки собствени решения.

Тази система може да се приложи и на вече работещи самостоятелни роботи в различни области, като ще увеличи ефективността им в лоши светлинни условия, без да се изискват специални сензори. Чисто и просто можем да добавим още едно сетиво на роботите.