Имаме големи очаквания Бургас да стане врата на корейската индустрия към пазара на Централна и Югоизточна Европа

Посланикът на Република Корея Джънг Джингю е очарован от Бургас. Дипломатът определя града за изключително перспективен


Градът има страхотен потенциал, може да си сътрудничи с корейския бизнес в ИТ сектора и автомобилната индустрия

Посланикът Джънг Джингю посети Бургас в края на миналата седмица. Той ръководи дипломатическата мисия на Република Корея в България от една година. Посланикът е изключително активен и работи усърдно за подобряване на връзките между двете страни. Какъв е потенциалът – вижте в нашето интервю.

-Посланик Джънг Джингю, добре дошли в Бургас. Каква е целта на вашето посещение?

-Поканиха ме на рождения ден на Свободната безмитна зона в Бургас. Дойдохме тук, за да уважим г-н Василий Скрипка, защото корейският бизнес има трайни отношения със СБЗ Бургас. Това е първият партньор на корейска фирма. През 90-те години хиляди автомобили на „Хюндай“ бяха доставени в Бургас, а след това тръгнаха към континента.

-Как се развиват българо-корейските отношения и кога да очакваме засилване на сътрудничеството между Бургас и град Улсан, с когото сме побратимени?

-В последните години има голям напредък в отношенията между България и Република Корея. Преди две години корейският министър-председател И Нак-йон посети България, а сега ние силно се надяваме министър-председателят Бойко Борисов да посети Република Корея. Радвам се, че вашият кмет – г-н Димитър Николов е отворен за сътрудничество с Република Корея. Г-н Николов се срещна с колегата си от град Улсан, където е заводът на Хюндай, за да обсъдят побратимяване и бъдещи взаимоотношения. Имахме обмен на делегация в работно ниво и Общинският съвет на гр. Улсан вече е одобри процедурата по побратимяването на двата града. Улсан освен, че е седалище на „Хюндай моторс“ и цялата група около тази компания има и голямо пристанище.

Посланикът на Република Корея Джънг Джингю(вдясно), председателят на Търговската индустриална камара Република България-Република Корея Калин Дамянов(до него) и директорът на дирекция "Икономика и стопански дейности" Ивелина Стратева обсъждат бъдещи сфери на сътрудничество

-В каква сфера може да си сътрудничи Бургас и Улсан?

-В момента заедно с председателя на Търговската индустриална камара Република България и Република Корея, г-н Калин Дамянов обсъждаме потенциалните цели на сътрудничеството. Имаме много възможност. През 2018 година нашият износ бе повече от 1 трлн.долара – на седмо място в света. Бургас е възможност за Република Корея, защото има едно от най-големите пристанища в черноморския регион и може да бъдете нашата врата към Балканския полуостров, Централна и Източна Европа. В Бургас може да се произвеждат автомобилни компоненти за завода на Хюндай в Улсан – потенциална сфера за сътрудничество. Корейските фирми търсят своя пазар, в Западна Европа и Скандинавските страни вече са влезли и сега търсят атрактивен пазар и на изток. На Балканския полуостров корейски фирми все още не са стъпили, но виждаме, че има голям потенциал, а и много възможности. Друга потенциална сфера е ИТ сектора. Тук има страхотни специалисти, казвам го не просто от уважение към домакините. Впечатлен съм от подхода, който е реализиран във вашия град.

Посланикът Джънг Джингю и изп.директор на Свободна безмитна зона Бургас Василий Скрипка(вдясно)

-В тази връзка какви са вашите впечатления от Бургас?

-Посланик съм на Република Корея в България от една година и съм идвал в Бургас седем пъти. Няма друг български град, който да съм посещавал толкова често. Всеки път, когато идвам тук откривам нещо ново. Това е един красив град със страхотни хора. Има страхотни възможности за развитие. Общината е готова с инфраструктурата, налице са пристанища, има и индустриални зони. Вярвам, че Бургас ще играе много важна роля за икономиката и сътрудничеството между Република  България и Република  Корея. Имаме активен почетен консул – г-н Йосиф Спиридонов, който много помага в тази насока. Самият аз също съм пленен от този град, а и от Черноморието. Миналата година моята ваканция премина тук, бях в Созопол и района около Бургас със семейството си.

-Смятате ли отново да организирате Дни на корейската култура? Последното издание премина при феноменален успех – няколко хиляди бургазлии опитаха традиционни корейския ястия, слушаха музика и се запознаха с вашата култура.

-Мисля, че постигнахме голям успех и се радвам, че Бургас хареса корейската култура. Специално искам да отлича една българска група Тосик, която се справи впечатляващо с изпълнение на Кpop танци. След нашето събитие проведохме разговор с г-н Николов. И двете страни се съгласиха, че това събитие е възможност да се задълбочи сътрудничеството между Република Корея и гр.Бургас и г-н Николов предложи да бъдат организирани подобни мероприятия всяка година.


В категории: Политика