Американските производители на чипове, включително Qualcomm и Intel, призоваха правителството на САЩ да ослаби санкциите по отношение на Huawei. Компаниите взеха участие в конферентна среща с министерството на търговията, за да обсъдят ситуацията с включването на китайския технологичен гигант Huawei в черния списък.

Производителите на чипове излязоха с тезата, че отделите на Huawei, занимаващи се със смартфони и компютри, едва ли са толкова голям проблем за националната безопасност, като оборудването на 5G мобилните мрежи. От тази гледна точка пълната забрана на продажбите на Huawei, като например процесорите Intel Core, изглежда съвсем безсмислена.

„Никой не говори да се помага на Huawei. Става дума да се предотврати възможната вреда за американските компании“ – заяви представител на един от производителите на чипове.

Финансовите отчети показват, че през 2018 година Huawei е дал за закупуване на компоненти около $70 милиарда. От тях $11 милиарда са делът за американските компании, включително Qualcomm, Intel и Micron Technology. И още, Qualcomm например, директно заяви, че иска да възобнови доставките на своите чипове за Huawei, за да може китайският производител да продължи да произвежда смартфони и смарт часовници.

Представител на министерството на търговията заяви, че агенцията „най-редовно отговаря на компаниите относно неясните нормативни актове„. Той добави, че разговорите в рамките на подобни срещи „не влияят на действията на държавните органи„.