Постановка, заради която режисьорът Ставри Карамфилов долетя от Ню Йорк по договор с ръководството на ДТ „Н. Вапцаров“ – Благоевград,  няма да се случи. Репетициите, насрочени да започнат днес, са отменени, въпреки че доста работа по организацията на представлението вече е свършена, а премиерата бе обявена официално за октомври на пресконференцията още в началото на май по повод старта на театралния фестивал „Тара-ра-бумбия“.

Ст. Карамфилов пристигна от САЩ, за да направи спектакъл за Вапцаров, премиерата на който трябваше да е кулминацията на честванията на 100-годишния юбилей на ДТ „Н. Вапцаров“.

„Решението да се прекрати договорът е на директора на театъра без никаква мотивация и може би те трябва официално да излязат пред гражданите на Благоевград с обяснение на причината да не започнат изобщо репетиции“, каза вчера пред репортер на „Струма“ Ставри Карамфилов и обясни: „Поканата беше отправена от тях и предполагаше създаването на един спектакъл по мой сценарий, върху който съм работил 5 месеца в Ню Йорк и който визира предстоящото честване на юбилея на ДТ „Н. Вапцаров“. Премиерата трябваше да се състои през октомври. Започнах подготовка, събрах си постановъчен екип, макар че за мен това беше трудно, тъй като от 20 г. не следя българския театър, но с помощта на специалисти, мои приятели, успях да направя този подбор. След заминаването ми за Америка за първи път се върнах в България през 2014 г. по повод на един злощастен проект във връзка с кандидатстването на София и Югозападен район за Европейска столица на културата. Тогава пак по същия начин, без никаква мотивация и без обяснение в общественото пространство, след 2 месеца репетиции на „Хамлет“, творческият екип не получи нищо по подписания договор. Сега отново сме изправени пред такава ситуация, която от мой познат бе определена като опит в общественото пространство да се унищожи режисьорът Ставри Карамфилов. Може да звучи гръмко, но нещата водят към подобен извод. България се е превърнала в страната на парадоксите и гражданите биха искали да знаят защо те се случват. Въпросът не е личен, не е частен, той е проблем на ситуацията относно състоянието на българската култура, и в частност на театъра”.

От бюджета на община Благоевград с решение на ОбС през април се заделиха 60 000 лв. за ДТ „Н. Вапцаров“,  като коментарите преди гласуването тогава бяха свързани с предстоящите чествания на юбилея. На пресконференцията по повод откриването на театралния фестивал зам. кметът Христина Шопова обяви, че няма да се допусне втори „Хамлет“ и наесен премиера на спектакъл за Вапцаров на режисьора Ст. Карамфилов ще е венецът на честванията на 100-годишнината на най-голямата културна институция в Благоевград.

„Този път съм категорично решен да отстоявам правото си на отговор на проблема в общественото пространство, защото съм отговорен пред екипа, с който се сработихме и за който вече костюмите са готови, проектите за сценографията също, свършена е немалко работа, което ми костваше енергия и лични средства“, категоричен бе именитият режисьор Ставри Карамфилов.

„Предложението за спектакъла за Вапцаров дойде от него и аз се съгласих да го поставим“, обясни директорът на театъра Маргарита Мачева и допълни: „Причината за прекратяване на договора ни е неизпълнението му от негова страна. Договорът ни е конфиденциален и няма да влизам в детайли, защото не искам да уронвам престижа на никой творец. Само ще подчертая, че ДТ „Н. Вапцаров“ няма никаква вина за прекратяване на договора. Освен това за нас е много важна художествената политика, която сме изградили, и точно разчетеният бюджет, който не можем да нарушаваме“, лаконична бе М. Мачева.

ДИМИТРИНА АСЕНОВА