Само за изминалата седмица през филиалите на ЦСНМП в Пернишка област са преминали 71 пациенти, ухапани от кърлежи. Най-много са от Радомирска община – 25 души, съобщи директорът на ЦСНМП в Перник д-р Валери Симеонов. По думите му ухапаните вероятно са много повече, но не са потърсили медицинска помощ, а сами са  вадили паразита, което е много рисково и опасно.
Центърът обслужва Радомирска, Брезнишка, Земенска, Трънска и Ковачевска община. Данни за Пернишка община няма в центъра, тъй като те се обслужват от спешното отделение на болница “Рахила Ангелова”.
Тази година заради обилните валежи има бум на популацията на кърлежи. В петте общини ОФ “Дезинфекция” – Перник е извършила по три пръскания срещу ларвите на кърлежи и комари и дератизация срещу плъхове и мишки. Въпреки това проблемът е сериозен, алармират лекари.
В Пернишка община едва сега се косят тревните площи, а пръскане срещу паразитите още не е започнало. Обявена е обществена поръчка за фирма изпълнител, тъй като на досегашната срокът е изтекъл. Само в Пернишка община собствената й фирма “Дезинфекция” няма договор с администрацията.
 КРАСИМИРА СТОИМЕНОВА