Пробита е сигурността на българска банка, изтекли са досиета на 70 хил.клиенти

 Този човек е обрал 18 млн.лв. от наша банка през 1997 г. Днес е консултант по банкова сигурност.  Казва, че харддиска с данните е у него


Стефан Чолаков смята, че ръководството на финансовата институция трябва да си поеме отговорността

От български офис на банка, която оперира и на територията на други държави в Европа, са изтекли данни за 70 хиляди клиенти. Това са пълни банкови досиета, съдържащи и копия от личните им документи. Харддискът е у мен и ще го предам на националните органи за защита на данните, ще сезирам също Европейския комитет в качеството му на  надзорен орган. Не коментирам как дискът попадна в ръцете ми. Това е за глоба от 1 млн.лв., а отделно всеки клиент, засегнат от пробива в сигурнстта на банката може да я съди за обезщетение от 30 хил.лв.  Проверил съм документите за тяхната атентичност,  те са с логото на банката. Смятам, че трябва да си поемат отговорността.

 Това съобщи снощи пред репортер на Флагман човекът с готварска престилка и шапка от кадъра, който публикуваме. Казва се Стефан Чолаков и работи като консултант по банкова сигурност. Той бе разпознат от репортера ни по време на благотворително мероприятие в Бургас – в подкрепа на болен човек. Чолаков бе поел даром да обслужва барбекю, раздавайки без пари кебапчета на посетителите на спортен турнир.

Всъщност това е човекът, който бе обявен от сп. "Time" за най-младия банков обирджия в света. През 1997 година, едва на 22 години,  успява да подготви схема, с която да получи чрез фалшиви нареждания  181 000 000 лева от столична банка. Впоследствие обаче решава да се предаде, връща парите, престоява около 2 години в ареста, докато върви делото, но не влиза в затвора, тъй като няколко ръководства на банки се застъпват за „гениалния мозък”. Банкери се обединяват и подписват декларации в негова защита, възползвайки се от съветите му на по-късен етап как да не  допускат подобни грешки в работата си. Продължават да го търсят за съвети и днес различни финансови институции.

Стефан Чолаков  е баща на четири деца. Средното му образование е по зоотехника, а висшето – по социални дейности. С бърз и комбинативен мозък. Твърди, че най-лесното нещо е да печели пари. Самото действия обаче не го блазни толкова, колкото животът му в услуга на по-слабите.

„През последните години ме привличат хора, мислещи за добруването на другите,  като Теодора Игнатова – нашият почетен конкул в Конго, която основа фондация „Докосни щастието”. Тази фондация организира в Бургас заедно с местния патриот Пламен Карашев благотворителната операция за болен човек. Дойдох да помогна с труда си”, казва скромно гениалният мозък, захващайки с щипката няколко кебапчета от скарата.

Има имоти в София, Смолян, край Бургас. Печели от търговия с орехови ядки и ресторантьорство. Подчинил е живота си напоследък изцяло в търсене на доброто. Около него се разшумя отново през 2015 г. с личната му кампания с обществени хладилниците, в които зареждаше за бедните храна, останала от ресторанта. Този патент бе заимстван по-късно от ресторантьори в Индия и Испания.


В категории: Бургас