1 850 седмокласници в Хасковска област са се явили на националното външно оценяване по български език и литература. Това съобщи за XNEWS.BG началникът на инспектората по образование Христина Боева.

73 ученици са пропуснали изпита. Той се провежда в 58 училища в цялата област. 491 квестори следят за реда в изпитните зали.

Тази сутрин в хасковското училище “Климент Охридски” 89 седмокласници се явиха на изпита.

В 7. 00 часа в Министерството на образованието беше изтеглен вариант номер 1 на изпита по български език и литература след 7. клас.

Различното тази година е, че изпитът няма да се състои от два модула. Той ще има две части, които ще бъдат с обща оценка. Първата част ще има 25 задачи. 18 от тях ще са със структуриран отговор. На 6 от тях учениците ще трябва да напишат кратък свободен отговор, а на 1 малко по-разширен свободен отговор. Втората част се състои от преразказ с дидактическа задача.

Различното тази година е че изпитът ще се проверява електронно. Ето защо всеки лист ще има баркод, който да може да се сканира. Именно заради това основното изискване е да се пише с химикал с черен цвят.