С проф. Минко Балкански е четвъртата среща  от Проекта „Красивите лица на Стара Загора“. Тя ще се състои на 18 юни от 18:00 часа в залата на Международния младежки център.
 
По случай 140-годишнината от възстановяването на Стара Загора сайтът ДОЛАП.БГ  със съдействието на Община Стара Загора и Международен младежки център организира поредица от срещи-разговори с видни земляци под надслов „Красивите лица на Стара Загора“.
 
Проф. Минко Минев Балкански е френски учен физик, професор в университета „Мария и Пиер Кюри“ в Париж. Роден е на 24 юни 1927 г. в старозагорското село Оряховица. Още в началното училище малкият Минко се отличава с ученолюбие и интерес към различни учебни предмети. В гимназията взема по 2 класа за година и едва на 15 години става студент в Софийски университет. Но мечтите му надхвърлят националните граници. Като малък е запленен от съдбата на Луи Пастьор и неговата цел е университетът на великия френски учен – елитният Екол нормал сюпериор в Париж.  Успява да замине за столицата на Франция, но не е приет в университета, тъй като там имат право да учат само французи. По-късно завършва Националното висше училище по химия в Бордо. Става доктор на науките на 27 години, а година по-късно и най-младият в света професор по физика.
 
Проф. Балкански е представял свои изследвания в 34 университета в Европа и Америка.
 
С цел да подпомага културния живот в родния си край проф. Минко Балкански създава Фондация „Миню Балкански“, наименувана в памет на баща му. Базата на фондацията е в с. Оряховица, където бившите магазини и къщи на семейството са преустроени в приемен дом, битова зала, библиотека (с френска литература над 6000 тома), изба, учебна зала по информатика, фитнес зала и музей. Освен това фондацията откупува и реставрира няколко къщи, където е възстановена традиционната битова подредба. В този етнографски комплекс, който е от особен интерес за чуждестранните гости, се провеждат редовно курсове по информатика, срещи, семинари и занимания по френски. Фондацията организира ежегоден конкурс по математика и физика за талантливи български ученици.

 
Проф. Балкански създава Национален институт за образование в с. Оряховица, открит през 2006 г. Той се помещава в реставрираните сгради на училището в селото, дарено на Фондацията от Община Стара Загора. Институтът провежда курсове за обучение на преподаватели в областта на информационните технологии, както и по други научни области.