Москва. Реалност ли са американските кибератаки срещу руската електроенергийна система, коментира руското издание „Комсомолская правда“.
Американски журналисти отново поставиха Белия дом в неловко положение. Този път те не съобщават за митичните „руски хакери“, за които твърдяха, че са помогнали на президента Доналд Тръмп да спечели изборите преди три години, а за съвсем реални операции на Пентагона срещу Москва. "Съединените щати засилват интернет атаките срещу руските енергийни системи", пише един от най-влиятелните отвъдморски вестници, The New York Times(NYT).
Това може да се нарече юбилеен отчет. Точно преди 10 години, през юни 2009 г., беше създадена специална структура за такива задачи - Кибернетичното командване на въоръжените сили на САЩ. Сега под негово командване са повече от шест хиляди щикове и саби - в смисъл бойни хакери.
Но самият Тръмп не беше доволен от подобни триумфални доклади. "Това е акт на предателство от страна на някога велик вестник, а самата история е също толкова невярна", пише той в своя „Туитър“. Кой е прав: президентът или репортерите? Политическият анализатор и експертът по кибертехнология, експерт на Уралския информационен и аналитичен център Михаил Фрибен отговори на въпросите на КП.

1. Ако Тръмп отрече всичко, има ли за какво да се безпокоим?

Въпросът е, че този критиката му бе отправена по странен начин. Тръмп да нарече журналистите "лъжци", "глупаци" или "писачи на фалшиви новини" (както обикновено прави), не би имало причина за безпокойство. Но магнатът подчерта, че журналистите от NYT са „врагове на народа и предатели“. Той дори ги заплашваше с определени „последствия“. А какво е предателство? Например, разкриването на военни тайни. По този начин президентът по невнимание го остави да се изплъзне: кибератаките върху руските енергийни системи са реалност.

2. Могат ли действително да причинят вреди?

Най-важните обекти, ядрени или водноелектрически централи, са надеждно защитени. Техните контролни центрове, като правило, дори не разполагат с интернет връзка и е изключително трудно да се пречупи такава „цифрова крепост“ отвън. Но на ниво разпределителни мрежи, които доставят топлина и светлина на апартаменти и фабрики, ситуацията е много по-тъжна. Много от тези мрежи принадлежат на частни компании и често те не искат да харчат пари за „прекомерни“, от тяхна гледна точка, мерки за киберсигурност.

3. Каква е крайната цел на атаките?

Ако един мегаполис остане без електричество, хаосът ще започне след няколко часа. Което може успешно да се използва за разпалване на граждански протести, например "цветна революция". Но дори и това не е важно. Защо NYT публикува скандална статия в момента?
Този вестник се контролира от опонентите на Тръмп. Срещата на върха на Г-20 ще се състои в Осака на 28-29 юни, където е възможна нова среща между президентите на Русия и САЩ. Но е трудно да погледнете в очите на партньора си, когато най-големият ви вестник докладва за вашите специални операции срещу него. Затова противниците на помирението между двете страни използват всяка възможност, включително и настоящите подхвърляния в медиите, за да подкопаят руско-американските отношения.

Превод и редакция: Юлиян Марков