Шведският автомобилен производител Volvo и финландската компания за високотехнологични очила Varjo успяха да добавят елементи и цели функции към задвижването на автомобила и всичко да изглежда реално както за водача, така и сензорите на колата. Новият модел очила VARHO XR-1 осигурява фотореалистична комбинирана или виртуална реалност при резолюция с висока разделителна способност от ново поколение.

 

 

 

Очилата разполагат с хайтек камери, чрез които дизайнерите и инженерите на Volvo могат да управляват бъдещите автомобили и да оценяват техните характеристики в симулационна среда, още преди да бъдат създадени. Това ще помогне на автомобилния производител на разработва все по-нови технологии.

 

 

 

 

Експертите могат да управляват истински автомобил, докато носят очилата в изследователските центрове, и същевременно да тестват виртуални системи за безопасност в реална среда. Прецизната технология за проследяване на очите позволява да се проследят нивата на разсеяност при шофьорите и така се правят изводи кои нови системи влияят върху концентрацията на водача например.