Капитанът на световния волейболен шампион Полша Михал Кубяк, който отнесе наказание за 6 мача от Лигата на нациите, се скри и не пътува до Иран. Очакваше се преди началото на мача между "персите" и "Дружина полска" от турнира в Група 11 от 3-ия уикенд на Лигата днес (б.р. победа за Иран с 3:2 гейма) Кубяк да поднесе лично извинение.

Ще припомним, че 31-годишният играч бе наказан за 6 мача от най-комерсиалната напревара заради негово интервю в телевизионното предаване "Prawda Siatki" на 26 май, в което Кубяк обижда ирански волейболисти. Повод за това пък е напрежението след финала на азиатското клубно първенство, който неговият Панасоник Пантърс (Хираката) загуби от иранския Шахрдари (Варамин), а самата среща завърши със сбиване.

Полската волейболна федерация (PZPS), обаче, реагира мигновенно, като Дисциплинарната комисия на местната централа спря Михал Кубяк да не играе в 6 мача от Лигата на нациите, а впоследствие Дисциплинарната комисия на Междунардоната федерация (FIVB) прие наказанието наложено му от полската централа. Освен това от FIVB бяха поискали от полската федерация да накара Михал Кубяк да напише писмено извинение, което да прочете лично преди мача Иран-Полша днес в Урмия.

Това, обаче, не се случи, като писменото извинение на Михал Кубяк беше прочетено от човек от полския щаб. Заради това всички очакваха да има голямо напрежение и неприятни сцени за "Дружина полска", които да превърнат престоя на тима в Иран в истински кошмар. Но иранците изненаха Полша коренно противоположно и много положително отношение. По време на полския химн, публиката се държа примерно и вместо освиркания, имаше аплодисменти. След това иранските фенове посрещната и играчите на Полша на полета с аплодисменти.