Снимки: Live.Varna.bg

С нова визия е вече ул. “Цар Симеон I” и пространството около нея. Пълното обновяване на района става възможно с изпълнението на проекта “Естетизация и модернизация на градската среда” по ОП “Региони в растеж”, съобщават от пресцевнтъра на Община Варна.

Днес районът бе огледан от кмета на Варна Иван Протних, Деница Николова, зам.-министър на МРРБ, Христо Иванов - зам.-кмет на общината, Виктор Бузев, главен архитект, както и доц. Валери Йотов, археолог от РИМ - Варна.

“Тази улица е част от визията ни за пешеходен ринг в центъра на Варна, който свързва Морската градина, пристанищната зона, която поетапно продължаваме да социализираме, музеите. С този проект направихме така, че пешеходците да имат предимство пред автомобилите”, съобщи кметът Иван Портних. 

При реализацията на проекта е извършен основен ремонт на ул. „Цар Симеон I", свързваща пешеходната зона при ул. „Преслав“ с жп гарата и Морската гара. При реконструкцията съществуващата пешеходна зона пред Дома на науката и техниката е запазена, освен това са обособени нови зони за пешеходци– в участъка между ул. „Преслав” и ул. „Проф. Асен Златаров”, а така също и в участъка между ул. „Дебър” и подлеза пред жп гарата, като напречните пресичания на ул. „Цар Симеон I” с улиците „Дебър”, „Цариброд” и „Габрово” се запазват.

С цел повишаване на безопасността на движение и осигурява на достъпна среда, всички кръстовища са изградени с паважна настилка, повдигната до нивото на прилежащите тротоари. Новоизградената велоалея по ул. „Цар Симеон I“ осигурява директна връзка от гаровия район до пешеходната зона на бул. „Княз БорисI“. Подменена е водопроводната мрежа и уличното осветление с нови модерни енергоспестяващи осветители.

По време на изкопните дейности в градинката пред Дома на науката и техниката бяха открити останки от крепостната стена на античния Одесос. Тъй като тя е с висока историческа стойност, разработваме с общината идеен проект за нейното експониране и съхранение, обясни доц. Валери Йотов.

 

ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗГОТВЕНИЯ ОТ ГЕРБ ЗАКОН ЗА ЦЕНЗУРА НА МЕДИИТЕ В ИНТЕРНЕТ СПИРАМЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ПИСАНЕ НА КОМЕНТАРИ БЕЗ АВТОР В САЙТА!

ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА, МОЛЯ, РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ ЗА СЕКУНДИ ТУК - https://petel.bg/registration.html