Първата в света криптовалута успя да да премине през съпротивлението на ценовия диапазон $8400-$8500. Биткойнът вече се търгува при цена около $8700. Капитализацията на основната цифрова валута надвиши $150 милиарда.

Петък вечер курсът на биткойна рязко скочи нагоре, което е следствие предимно от нарасналите обеми от търгове.

Както обикновено биткойнът повлече след себе си и другите криптовалути. Ето как изглежда топ-10 рейтингът на цифровите валути, редовно съставян от CoinMarketCap:

През изтеклата седмица най-много е нараснала цената на Litecoin с +16.2%. През изтеклото денонощие леко спадна цената на Binance Coin (BNB), което явно е свързано с очакванията да бъде прекратено обслужването на тази криптовалута от Binance.com за американските потребители.

Общата капитализация на целия криптовалутен пазар достигна $273 милиарда. Това е по-малко от фиксираната пазарна цена на цифровите валути от началото на 2018 година. Индексът на доминиране на Bitcoin е 56,4%, което говори за стабилните позиции на цифровото злато на пазара и намалелият инвестиционен риск.

Според аналитиците на компанията Binance Research, азиатските страни избутват цената на биткойна нагоре, понеже там основната криптовалута се търгува с от 3% до 5% по-скъпо. В най-голямата японската борса bitFlyer активността на трейдърите е изключително висока. Подобна е ситуацията при южнокорейската борса за криптовалути Bithumb, където така наречената „кимчи премия“ достигна 5%, което е най-високият показател за последните седем месеца. Много е високо търсенето на биткойни на китайския пазар.

Редица финансови експерти считат, че цената на биткойна в азиатските страни се увеличава заради неопределеността, възникваща от търговската война на САЩ и Китай.