Повече австрийци трябва да видят планините на България, не само морето ви

Андреа Вике идва за втори път в Бургас, първият - през 2001 г. Казва, че е удивена от вкуса, с който е станал неузнаваем


С основание Бургас бе предпочетен за град на Австрийските музикални седмици редом с българската столица София и европейската столица на културата Пловдив

Н.пр. Андреа Вике  ръководи димпломатическата мисия на Австрия у нас от 26 септември м.г. Андреа Вике е завършила Виенския университет и Университета за музика и сценично изкуство във Виена, придобила е магистърска степен по немска филология, има професионални изяви като певица и актриса, но от 1994 година трайно започва да гради дипломатическа кариера.

 Във визитката й изпъква работа като аташе в австрийското посолство в Загреб, както и аташе с ресор „Преса“ в Прага. От 2000 до 2002 година е зам.-ръководител на мисията на Австрийското посолство в София. Тогава научава български и днес говори спокойно. След това е била посланик във Вилнюс, Куала Лумпур(Малайзия), зам.-ръководител на отдела за Западна и Централна Европа, ръководител на отдел „Африка“ при Федералното министерство за интеграция и външни работи на Австрия.

Г-жа Вике гостува за първи път в Бургас в качестото й на посланик,  по повод ХХIII-тото издание на Австрийските музикални седмици. Флагман разговаря ексклузивно с дипломата след виртуозния концерт на музиканти от Виенската филхармония.

-Ваше превъзходителство, благодарим ви за празника на културата, който поднесохте на Бургас. За нас е изключителна чест, че Бургас е избран от Вас, редом с българската столица София и европейската столица на културата 2019 – Пловдив, да се насладим на изкуството на този феноменален  квинтет от Виена. Защо избрахте Бургас?

-Защото Бургас е много важен град за Австрия – като население, местоположение, отношение, но най-вече защото  имаме във вашия регион  много активен почетен консул, който винаги ни помага при подобни инициативи с конкретна дейност. Използвам момента да благодаря на г-жа Радостина Иванова. 

-Смятате ли, че бургаската публика оцени по достойнство високото майсторство на тези велики музиканти?

-Да, впечатлена съм. Познавам българите. Те всички  имат чувство за музика, култура и изкуство като цяло. Винаги казвам на съпруга ми: Това е страната на орфеите, в България хората имат много добър вкус и чувство за качество.

-Вие за пръв път ли сте в Бургас?

-Бях тук преди 18 години за първи път. Тогава бях помощник-посланик, сега съм за втори път, но сега съм удивена – виждам съвсем различен град. Огромна е промяната. Станал е много по-красив. Пешеходната зона е впечатляваща, спокойна е, направена е с мисъл, вложен е вкус. И друго забелязах с възхищение – много събития в областта на изкуството, календарът ви е препълнен. Виждам по улиците оживлението. Инфраструктурата е значително подобрена.

-Вероятно ви е известно, че на пианото тази вечер  бе българка - Сребра Гелева…

- Дори няма да изчакам въпроса ви, защото съм готова да ви говоря много за нея, аз познавам Сребра Гелева  добре. Преди 18 години се запознахме, когато беше все още студентка в Университета за музика и изкуства във Виена – пълна отличничка. След това продължи своето усъвършенстване в Тросинген и Ню Йорк. Нейните интереси са в камерната музика. Още, докато бе студентка във Виена,  тя беше много известна, а сега е сред най-добрите пианисти в Австрия. Тогава бях в България като зам.-посланик и имахме проекти със Сребра Гелева, още тогава се впечатлих от нея. С днешна дата е най-добрият преподавател по камерна музика.

-Кога научихте толкова добре сложния български език?

-Още преди да дойда в България, което бе за първи път през 1995 година. Интересуваше ме. Тук следвах само един месец, започнах да говоря бързо и научих  българския език. Все пак имам и филологическо образование, което ми помогна.

-Навършват се 140 години от установяване на дипломатическите отношения между България и Австрия, но какво още може да се желае, за да се подобрят контактите, да са още по-ползотворни?

-Според мен повече австрийци трябва да дойдат в България и да я видят. Мисля, че столицата на културата Пловдив в момента е много популярна сред моите сънародници. Искаме да има повече туристи тук, не само на морето, но и в планините.

-Но Вие имате прекрасните Източни Алпи, които заемат почти цялата ви територия, с какво да ви изненадаме?  Как да повярваме, че можем да впечатлим австриец с нашите доста по-ниски върхове?

-Всичките ви планини са страхотни и са различни. Витоша е уникална за мен, харесвам Рила и Пирин, макар да са сурови планини, Родопите са по-меки като климат, като характер, но всички те ме зареждат с положителна енергия. За австрийците това са прекрасни места за отмора, туризъм, спорт.


В категории: Бургас