Белгийската компания ASCO Industries съобщи, че мрежата ѝ е била компрометирана и неназован брой системи са били атакувани успешно с рансъмуер. Инцидентът се е случил в края на миналата работна седмица, като не е известен типа на криптовируса. Инцидентът е нарушил сериозно производствените операции, както и възможността за доставки към клиентите на ASCO. Вследствие на това, 1000 от служителите на компанията са били освободени временно. От ASCO заявяват, че в атаката не е била открадната информация от компютрите.

ASCO Industries е производител на самолетни части, основан през 1954. Компанията има фабрики в САЩ, Белгия, Германия и Канада, като е работно място на над 1500 служителя. ASCO работят с водещи компании в сектора, като Airbus, Boeing и Lockheed Martin.

„Атаката над ASCO още веднъж подчертава опасната мощ на рансъмуера. Инцидентът става причина за прекратяване на операциите и в освобождаването на 1000 служители, което ще се отрази сериозно на финансите на компанията“, споделя в интервю за SecurityWeek Андреа Каркано от Nozomi Networks.

Това е поредната голяма компания, станала жертва на рансъмуер атака. В последните месеци на такива удари бяха подложени големи компании, опериращи в нишови сектори, като Eurofins Scientific, COSCO, Aebi Schmidt и Norsk Hydro.

Специалисти по информационна сигурност неведнъж са обяснявали, че особено компании, опериращи в специфични сектори, разчитат често на приложения, които са несъвместими с по-нови версии на Windows или имат системи, които трябва да оперират 24/7, за да могат да бъдат извършвани работните операции, което прави спирането им за налагане на обновления, понякога невъзможно. Това създава своеобразен „параграф 22“ за тях, при който сигурността на операциите зависи от остарели и уязвими системи и приложения, но тъкмо те представляват също и риск за същите тези операции.