Зорка Паскова, чийто 19-годишен син се удави в езеро край Сандански, осъди общината за 200 000 лв. Това е обезщетението, което следва да получи за неимуществените вреди, които претърпяла след загубата на сина си Андон преди 4 години. Делото бе разгледано в Административен съд – Благоевград по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди, като в исковата си молба почернената майка посочва, че водоемът в местността Ушите не е бил обозначен с указателни табели, нито е бил обезопасен с ограждащи съоръжения. На 11 януари 2015 г. Нейният син навлязъл върху заледена повърхност на водоема, пропаднал през пукнатина и потънал, като починал вследствие на удавяне. В резултат на ненавременната смърт и загуба на единственото си дете тя  преживяла и преживява нетърпими душевни страдания, загубила съня си, ежедневно скърби и плаче, мъката и болката са неописуеми. За душевните страдания от загубата тя претендира за обезщетение от 300 000 лв. От община Сандански оспорват иска поради отсъствието на нормативно възложено задължение за стопанисване и управление на водоема, който не представлява язовир по смисъла на закона.

В хода на делото е назначена експертиза, която установява, че язовирът не се води в активите на „Напоителни системи“, и е общинска собственост.

Като свидетели  са изслушани близки на Зорка Паскова, които я описват като „силна“, работоспособна, физически и психически здрава, която след смъртта на единствения си син  рухнала – и психически, и физически. Спряла да работи, затворила се в себе си, нямала желание за живот, започнала да получава припадъци, а заключението на съдебно психиатрично-психологичната експертиза, е че тя е със симптоми  на посттравматично стресово разстройство, които не са преминали и не е изключено да прерасне в трайна личностна промяна. Посвещавайки целия си живот на единственото си дете като майка, останало й единственият й най-близък човек след смъртта на съпруга й, загубата е особено болезнена и трудно оценима в пари, като надхвърля предявения размер от 300 000 лв. Още повече, че смъртта е причина на дългогодишно бездействие на общинските власти, включително поради нежеланието да признаят за общинска собствеността на водоема, актуван като публична общинска собственост едва през 2017 г., счита съдия Ваня Вълкадинова. С тези мотиви тя осъжда община Сандански да заплати на Зорка Паскова 200 000 лв. като обезщетение за претърпените душевни болки и страдания от смъртта на сина си заради незаконосъобразно бездействие по осигуряване на безопасността при управлението и стопанисването на водния обект.

Решението подлежи на обжалване пред ВАС.

БЕТИНА АПОСТОЛОВА