С подготовката на въвеждането на руски вариант на китайския социален рейтинг работи компания, специализирана върху обработката на BigData данните. Засега нейното име не се съобщава.

В социалните мрежи се появи информация, че в РФ се разработва компютърна система за социален рейтинг по аналогия със системата, която вече работи в редица китайски региони. Като информация за огромната база данни ще се използва публична информация – социални мрежи, публикации в медиите, обяви за продажби на стоки, отзиви за конкретния човек, форумите, сайтовете и т.н. Системата ще бъде допълнена и с базите данни за нарушенията на закона – допуснати ПТП, арести, контактуване с арестувани, административни нарушения, списъци с банкови длъжници и други подобни.

В крайна сметка всеки гражданин на Руската федерация ще получи обща оценка, в която е отчетена неговата потенциална обществена и криминална опасност. Според думите на разработчиците, засега тази система няма да се използва за съставяне на политическия рейтинг на руснаците, но ще бъде особено полезна за банките, застрахователните организации, учебните заведения, наемателите и други.

Системата за социален рейтинг бе въведена в Китай през 2010 година, а през 2014 година тя започна да се използва масово. В зависимост от поведението и постъпките на всеки китайски гражданин се образува един обща бал. Колкото е по-висок този бал, толкова е по-висок социалният рейтинг на китаеца. Хората с нисък рейтинг не могат да кандидатстват за престижна работа, нямат право да използват бърз транспорт, не могат да учат в редица учебни институции и т.н.