Всяка година е на различна дата, винаги в края на май или през юни, като се определя според Великденските пости – Черешовата задушница се пада на 15 юни и е в съботата преди празника Петдесетница, който пък е 50 дни след Великден.

За помена се приготвя "коливо" - варено, подсладено жито. Българската традиция включва и хляб, и вино.

В по-ново време се прибавят дребни сладки и соленки.

Поменът се прави на гроба, в църква или у дома. Обикновено на гроба свещениците извършват парастас, защото е по-кратък от панихидата, която е по-пространният молебен за упокоение на душите и включва повече молитви, както и четения от Евангелие и апостолски текст.

Задушниците винаги са в събота, защото в седмичния празничен цикъл църквата е определила съботата за ден на покойните. На тези дни близките на починалите посещават гроба, преливат го с вино, прекадяват го с тамян и след това раздават на присъстващите жито и храна за "Бог да прости мъртвите души".

В средата на земната суета, опитайте се да намерите време и отделете няколко минути на ден, за да четете молитва за мир и покой на душата на починалите родители. Особено, когато следващата седмица е Черешова задушница, добре е да се знае тази молитва:

Молитва за починали родители

“Господи Исусе Христе, Боже наш! Пазител на осиротели, скърбящо убежище и плачещ утешител.

Аз идвам при теб и се мол: Чуй молитвата ми и не отклонявай лицето си от молбата на сърцето ми и сълзите на очите ми. Моля се на Тебе, милостив Господи, да утешиш мъката ми за раздялата с онези, които са ме родили и възпитали, моя родител/и (име) , душата му ( или ѝ, им), които са напуснали този свят с истинска вяра в Теб, и с твърда надежда за Твоята любов към човечеството и милостта, приеми ги в Неговото Царство Небесно.

Аз се покланям пред Твоята свята воля, Твоята милост и доброта. Боже, Господи, защото ти си Съдията на този свят, греховете и нечестието на бащите се наказват в деца, внуци и правнуци, дори до трето и четвърто коляно: но също така и мили бащи за молитвите и добродетелите на своите деца, внуци и правнуци.

С разкаяние и нежност на сърцето, моля Те, милостив съдия, да не наказваш с вечно наказание незабравимите за мене покойния ти раб, моя родител (майка ми/баща ми) (име), но нека всичките му грехове, доброволни и неволни, с думи и дела, вещо и в невежество, направени от него в неговия живот тук, на земята, и чрез Твоето милосърдие и човечност, молитви за най-чистата Дева и за всички светии, помилвай го и вечно пощади прахът им.

Милост, Господи! Приеми този ден на Твоя раб (име ) моята топла молитва и Му дай Твоето възмездие за труда и грижата за моето възпитание във вяра и християнско благочестие, на което ме научи, Господ, В Твоето благоговение се моля на Тебе, само на Тебе се доверявам в нещастие, скръб и болест и спазвам Твоите заповеди; за благото на него за моето духовно развитие, за топлината, която той (тя) ми носи за молитвата пред Тебе и за всичките дарби, които те (мен) ме помолиха да ти дам, дай му/ѝ милост, твоите небесни благословения и радости в Твоето вечно царство.

Ти си Бог на милостта и милостта и любовта към човека, ти си мирът и радостта на вашите верни раби и ние Ти даваме слава с Отца и Святия Дух, сега и завинаги. Амин.