За мен проектът АЕЦ "Белене" е неизбежен, само че правителството се опитва да го избегне, като забавя процедурата по избор на стратегически инвеститор. Това сподели в студиото на ''Плюс-минус'' в ефира на Нова телевизия енергийният експерт Еленко Божков.
 

По думите му от потенциалните кандидат-инвеститори единствено руската страна има най-големи шансове да се заеме с този проект.

,,Руснаците няма да искат фиксирана цена, но ще настояват за политическа сигурност, защото представете си утре да дойдат някакви ''зелени'' и решат да прекратят проекта, тогава какво правим?'', коментира Божков.

,,Проектът не е неизбежен, по-скоро не изглежда да е възможен. Но в случай че се осъществи, тогава ще трябва да купуваме новата електроенергия на цена 4-пъти по висока от сегашната'', добави по темата и другият енергиен експерт в студиото Трайчо Трайков, според когото едва ли ще се намери инвеститор за атомната централа.

,,Ако АЕЦ ''Белене'' беше построена, сега щяхме да разполагаме с 4000 мегавата, които нямаше да изнасяме, просто защото цената му щеше да е над пазарната'', заяви Трайков и сподели, че бъдещето на енергетиката не е във въглищата, а в комбинацията от нови технологии за производство на електроенергия и дигитални мрежи.

Според него до 2040 година България няма да има нужда от нова централа, така че дотогава трябва да използваме всичко, което ще предложат новите технологии.

От своя страна Еленко Божков изрази скептицизъм относно новите технологии и допълни, че ако такива бъдат въведени у нас в енергетиката, ще дойдат ''големите далавери''.