През 2018 г. по време на клиничния преглед на руското население са регистрирани над 199 хиляди случая на злокачествени тумори. Това се доказва от данни от Министерството на здравеопазването на Русия.

В 68% от случаите заболяването е открито в началния етап.

Експерт посочи от кои видове рак хората най-често се разболяват след 40-годишна възраст и дали е възможно да се идентифицират по някакви признаци. Според общопрактикуващия лекар Алексей Водовозов има три вида рак, най-често срещан при руснаците над 40 години. Това е ракът на гърдата, дебелото черво и простатната жлеза.

"Няма специфични симптоми, сочещи развитието на рак в ранен етап", обясни Алексей Водовозов. Но има някои тревожни сигнали, които показват, че трябва да се прегледате.

- При жените може да се промени формата на гърдата, вероятна е и появата на секреция. Тези симптоми обаче са признаци на редица други заболявания, включително доброкачествен тумор - фиброми. По тази причина е хубаво да отидете на лекар.

За да се идентифицира рак на дебелото черво или колоректален рак, има програма за скрининг, отбелязва Водовозов.

"За съжаление няма ясни симптоми за този вид рак." Някои пациенти обаче са изложени на риск. Това са хора, които ядат малко растителна храна, злоупотребяват с алкохол, пушат,с наднормено тегло са и често страдат от възпаление на стомашно-чревния тракт, отбелязва специалистът..

Ракът на простатната жлеза или простатния аденом може да се обърка с други заболявания.

- Първите симптоми са периодично или често уриниране и болка. Единственото предимство е, че този вид рак почти винаги остава в засегнатия орган. С навременното откриване, е лесно да се премахне с помощта на съвременни технологии, - категоричен е Алексей Водовозов.

Експертът подчерта, че всички тези симптоми не показват с точност за наличието на рак. Те обаче са сигнал, че пациентът трябва да отиде на лекар и да бъде прегледан./zdrave.to

Харесайте zdrave.to и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!