Как да се избегне инфарктът и инсултът при пациенти с исхемична болест на сърцето?
Живко Найденов, гр. София

Това развитие може да бъде избегнато например, ако следвате всички препоръки, дадени ви от вашия лекар. На първо място, това е адекватна и редовна лекарствена терапия, която включва лекарства за понижаване на холестерола (статини), предотвратяване на тромбозата (антикоагуланти), както и бета-блокери, които блокират бета-адренорецепторите в сърцето, което води до нормализиране на неговия ритъм и понижаване на кръвното налягане.

И, разбира се, трябва да държите под контрол онези фактори, които са ви довели до исхемичната болест на сърцето: спрете пушенето, нормализирайте теглото си, поддържайте поне минимална физическа активност, а именно: ходене всеки ден в продължение на 45 минути, без да спирате, с удобно за вас темпо.

Между другото, противно на общоприетото схващане, не всяка атеросклеротична плака води до образуването на кръвен съсирек. Всичко зависи от здравината на обвивката, ограничаваща агресивното съдържание на мазнини, което, веднъж попадайки в кръвообращението, води до образуването на тромб. И в крайна сметка - до инфаркт, когато поради рязко прекратяване на притока на кръв, една от областите на сърцето се изключва от кръвообращението.

При исхемична болест на сърцето атеросклеротичното увреждане на ендотелиума, който покрива вътрешната повърхност на кръвоносните съдове, може да настъпи не само в коронарните артерии, но и в други уязвими области на кръвния поток, които са най-подложени на хидравличен удар, предизвикан от повишеното артериално налягане. По правило, това са местата, където големите кръвоносни съдове преминават в по-малки. Освен коронарните, към тях се отнасят сънната артерия, както и разклоненията на коремните артерии.
Но тъй като най-често този процес е асимптоматичен, не забравяйте да правите редовно биохимични кръвни изследвания за холестерол (липиден профил). За проверка на състоянието на артериите и откриване на засегнатия съд се използват рентгенови методи, ултразвук, компютърна томография.