„Непроменено е мнението на прокуратурата, че в настоящия казус се касае за дете, жертва на радикализация”. Това заяви говорителят на Специализираната прокуратура Сийка Милева във връзка с радикализирания 16-годишен младеж от Пловдив.

Според държавното обвинение продължава да има реална опасност за сигурността на голям брой български граждани. Тя допълни, че са намерени взривни вещества и устройство, по обем и брой, несъпоставими с нито един друг казус от новата история на България.

Милева подчерта, че това не е било известно на никого, дори и на родителите нa детето. При претърсванията е намерена информация, която показва, че детето е подготвяло терористичен акт. Отделно от нея са намерени и видеоклипове, изпращани от него към вербовчика в тази насока.

„Помощта на родителите е огромна. Но информацията, първоначално придобита, е за радикализация и тя не е подадена от тях“, категорична е прокурор Милева.

„Прокуратурата ще продължи да поддържа искането си за задържане под стража на непълнолетното лице, тъй като считаме, че тя е една от най-адекватните. Така той ще бъде изолиран в специална среда, в която с него ще работят психолози и психиатри“, заяви още говорителят на Специализираната прокуратура.