Председателят на Европейския съвет Доналд Туск предупреди днес, че засега няма необходимото единодушие сред държавите в ЕС за започване на преговори за присъединяване със Скопие и Тирана в следващите дни.

Предвижда се Съветът на ЕС да обсъди въпроса другата седмица на заседание в Люксембург.

Не искам да предричам решенията, но направихте всичко, което се очакваше от Вас, обърна се Туск към македонския президент Стево Пендаровски в съвместно изявление пред медиите. Държавата Ви даде всички правилни сигнали на страна кандидат за присъединяване към ЕС. Не всички държави от ЕС са готови за решение в следващите дни. Вярвам, че има само едно решение - за начало на преговорите със Скопие и Тирана, както препоръча Европейската комисия. Въпросът не е дали, а кога. Предпазлив съм, защото постигането на единодушие отнема повече време, отколкото би ми се искало, обобщи Туск.

ЕК: Македония и Албания са готови за преговори за членство

По неговите думи споразуменията на Северна Македония с България и Гърция са исторически и служат за пример, пише БТА. Няма съмнение, че мястото на Вашата страна и на целия регион е в ЕС, добави той.

Македонските граждани заслужават възможност да изградят честно европейско общество, заяви президентът Пендаровски. Той определи доклада на ЕК с препоръката за начало на присъединителни преговори като "най-добрия досега" и отбеляза, че комисията не е поставяла допълнителни условия. Бяхме посочени като светъл пример за региона. Споразуменията с Атина и София премахнаха пречките пред нас. Имаме слабости и ни остава още много работа. Постигаме повече, когато пред нас стоят ясни задачи, а за решаването им най-доброто средство е преговорният процес, добави македонският държавен глава.