Русе. Областният управител на Русе Галин Григоров заедно с кмета на село Дряновец Тихомир Йорданов извършиха оглед на място на част от наводнената територия от минаващата през населеното място река Шипа. Това съобщиха от пресцентъра на Областната администрация. След проливните валежи и наводнението, предизвикано от двата язовира край селата Нова Върбовка и Камен в община Стражица са нанесени щети на територията на селата Дряновец и Копривец, като са залети стотици декари земеделска земя и са унищожени десетки пчелни кошери.
Повишеното ниво на реката е наводнило и няколко къщи, намиращи се в непосредствена близост до коритото на р. Шипа. В тази връзка снощи се е наложило изпомпването на вода от съответните къщи.
Със заповед на кмета на община Бяла Димитър Славов е съставена комисия, която да опише нанесените щети и съответно да се обмислят възможни варианти за компенсация.
Към момента обстановката е овладяна и няма опасност както за посевите, така и за населението. Притокът на вода от язовирите в община Стражица е преустановен. Нивото на водата в язовир „Баниска“ е в норма, а по поречието на реките Русенски Лом, Черни Лом, Баниски Лом, Малки Лом и Янтра няма констатирани критични участъци.
Предвид изложеното Областна администрация Русе е създала организация за следене на нивата на водите на територията на региона, а областният управител е в постоянен контакт с всички институции, имащи отношение към обстановката, както и с колегите си от съседните области.