Компанията eGenesis, която модифицира гени, провежда експерименти с цел да реши проблема с недостига на органи за трансплантация.

През 2017 година, генетикът от Харвард Джордж Чърч предрече, че до 1-2 години ще се използват модифицирани органи на прасета.

Сега той признава, че е сгрешил

Той съосновава eGenesis с точно тази идея, да се бори за превръщането на прогнозата в реалност. Посредством технологията CRISPR се променят гените на прасетата, за да може органите им да се трансплантират в човешко тяло, без то да ги отхвърли. Към момента няма проведен човешки тест, разказват от MIT Technology Review.

За сега компанията взима органите от прасетата и ги присажда на маймуни. Процедурите се провеждат в Massachusetts General Hospital в Бостън. Те са водени от главния хирург на болницата Джеймс Маркман, който също е съосновател на компанията.

За да преминат към тестове с хора, първо трябва да успеят да го направят с голямо животно и то достатъчно пъти. Не разкриват информация с кои органи работят и с кой вид маймуна. Те обаче са категорични, че разполагат с най-добре модифицираните органи.

За докторите от много време е мечта да ползват прасета заради техните бъбреци, сърца и дори бели дробове. Чакащите листи за трансплантация са огромни във всички държави.

В последните няколко години има и успехи в областта

Учени от National Institute of Health в САЩ са успели да поддържат сърца от прасета да бият в телата на павиани (заедно с техните собствени сърца) за около две години.

Миналата година германски хирурзи разказаха за павиани, които са оцелели около шест месеца след като техните сърца са сменени с такива от прасе.

И двата експеримента са направени с прасета, които са генно модифицирани от Revivicor. Промените целят да се предотврати поне моменталното отхвърляне на органа, да се спре съсирването на кръвта и да се предотвратят някои имунни атаки.

Има още проблеми за решаване преди да се пробва с човешки същества. Резултатите при маймуните не са достатъчно консистентни. Някои живеят с месеци, други умират почти веднага. Търси се биологична причина това да се случва.

Регулаторите все още мълчат по отношение на това какви резултати изискват, за да позволят тест върху човек. В научните среди все още няма консенсус точно колко трябва да се модифицират прасетата.

Гореспоменатата компания eGenesis е известна с постижението си да постигне промяната на множество гени едновременно. През 2015 година, съоснователят и главен учен Лухан Янг демонстрира, че може да нанесе 62 промени, които деактивират различни характерни за прасетата вируси.

Тогава тя разказа, че вече правят двуцифрени промени (добавяне и премахване на гени), за да намалят вероятността от отхвърляне на органите. Вероятно процесът е подобен на този на Revivicor, но тя твърди, че еGenesis е най-напреднала в областта.

За да се направят достатъчно опити трябват много органи. eGenesis за сега е модифицирала над 100 прасета в САЩ. Партньорите на компанията в Китай Qihan Biotech са направили стотици. Те експериментират с различните възможности за промяна. Регулациите не позволяват прасетата или техните органи да се прехвърлят от една страна в друга, което малко усложнява процеса.

Какво мислите за тази идея? Одобрявате ли работата в тази посока?

Немалко организации я определят като неморална спрямо животните, макар и да може да доведе до решението на огромен проблем за човечеството.