Снети са обвиненията срещу руския разследващ журналист Иван Голунов, обвинен в разпространение на наркотици, предадоха световните агенции.

"След биологични, криминалистически, дактилоскопични и генетични експертизи беше взето решение за прекратяване на наказателното разследване срещу гражданина Иван Голунов защото не бе доказано участието му в извършване на престъпление. Днес той ще бъде освободен от домашния арест, а обвиненията срещу него снети", заяви руският вътрешен министър Владимир Колоколцев, цитиран от ТАСС.

Министърът добави, че има намерение да поиска уволнението на високопоставени полицейски служители и да разследва други, отбелязва Асошиейтед прес.

Голунов беше арестуван в четвъртък и поставен под домашен арест в събота. Той отричаше да е притежавал наркотици и обстоятелствата повдигнаха подозрения сред правозащитници, че случаят може да е инсцениран.

По данни на ТАСС Колоколцев ще поиска от президента Владимир Путин уволнението на генерал-майор Андрей Пучков, началник на полицията от Западния административен окръг на Москва, където е било възбудено делото срещу Иван Голунов, както и на генерал-майор Юрий Девяткин, началник на управлението за борба с наркотиците.

Във връзка със случая е започнало вътрешно разследване. Замесените полицаи са временно отстранени от длъжност, добави министърът, цитиран от Ройтерс.

"Вярвам, че трябва да се защитават правата на всички граждани, независимо от професията им", подчерта Колоколцев.

Близо 25 000 души бяха изразили намерение във Фейсбук да участват в насрочен за утре протест в израз на солидарност с Голунов. Властите казаха, че протестиращите не са получили разрешение за организиране на протеста. Кремъл беше изправен пред труден избор: да използва сила за разпръсване на протеста, рискувайки да провокира още по-силно недоволство, или да даде разрешение, което опонентите му можеха да приемат за проява на слабост.

Ръководителят на Съвета по развитие на гражданското общество и правата на човека Михаил Федотов заяви, че е очаквал свалянето на обвиненията срещу Голунов и очаква разследване на обстоятелствата около обвинението, предаде БТА.

Руският опозиционен лидер Алексей Навални определи свалянето на обвиненията срещу журналиста като "пример за това, което може да постигне солидарността", предаде Франс прес..