Ще преобладава слънчево време, но ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на много места, главно в следобедните часове ще има превалявания, придружени с гръмотевици и временно усилване на вятъра, възможни са и градушки. По-интензивни ще са явленията в Централна България. Ще духа слаб до умерен североизточен вятър.

Преобладаващите максимални температури ще са между 24° и 29°. Това съобщи дежурният синоптик Георги Цеков от НИМХ, цитиран от "Фокус". Атмосферното налягане ще се понижи, доближавайки се до средното за месеца.

Над Черноморието ще преобладава слънчево време. Ще има и временни увеличения на облачността, но само на отделни места по южното крайбрежие след обяд е възможно да превали и прегърми. Максималните температури на въздуха ще са между 24° и 27°. Температурата на морската вода е от 19° на север, до 24° на юг. Вълнението на морето ще бъде 2 бала.

Над планините ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и ще има краткотрайни валежи с гръмотевици. Ще духа умерен вятър от изток-североизток. Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде около 18°, на 2000 метра 12°.

И през следващите дни на много места из страната ще има превалявания, придружени с гръмотевици и временно усилване вятъра, възможни са и градушки. Те ще бъдат с различен обхват и интензивност. Вятърът ще бъде предимно от север-североизток, слаб, в Дунавската равнина и източните райони, временно до умерен. Температурите във вторник ще остават под 30°, но след това ще се повишат и преобладаващите максимални ще бъдат между 27° и 32°.

Жълт код за интензивни валежи и гръмотевици е обявен за 12 области в страната на 10 юни. Предупреждението е в сила за областите Враца, Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Русе, Търговище, Пазарджик, Пловдив, Стара Загора, Хасково и Кърджали. Ще има условия и за градушки. Очаква се количествата валежи на места да достигнат 20-30 л./кв.м до 50 л./кв.м. В Стара Загора, Пловдив, Пазарджик, Кърджали и Хасково валежите ще бъдат главно в планинските райони.