София. ГЕРБ печелят европейските избори. Това сочат предварителните данни от проведените в неделя евроизбори у нас. Отделните социологически агенции отчитат леки различия в резултатите, но едно е ясно - победители в тези избори са ГЕРБ, следвани от БСП. Трети са ДПС, а след тях се нареждат ВМРО и „Демократична България“, като за последната все още не е ясно дали със сигурност е прескочила бариерата за ЕП.
Данните от паралелното преброяване при 75 % от извадката на „Галъп интернешънъл” дават следната картина на вота: ГЕРБ печели евровота с 29.8% от гласовете на избирателите. БСП получава 24.2% от гласовете, ДПС- 16.9%, ВМРО- 7.8%, „Демократична България"- 6.3%. ВОЛЯ печелят 3.3% от гласовете, Атака 1 %, АБВ 0.9%, „Патриоти за Валери Симеонов“- 1.1%, Възраждане 1%, Десислава Иванчева 1.8%, Ваня Григорова 0.6% и други (общо) 5.2%. Избирателната активност е била 31.7%, а гласувалите с "Не подкрепям никого" - 3.3 на сто.
Според данните от паралелното преброяване при 85 % от извадката на „Тренд” ГЕРБ печели европейските избори с гласовете на 28.7% от упражнилите правото си на глас. БСП получава 24% от гласовете, ДПС- 17.4%, ВМРО 8.1%, "Демократична България" 6.1 %, сочат данните от паралелното преброяване при 85% от извадката на социологическа агенция "Тренд". ВОЛЯ получава 3.6%, Атака 1.0%, АБВ 0.8%, „Патриоти за Валери Симеонов“- 1%, Възраждане 1.1%, Десислава Иванчева 1.7%, Ваня Григорова 0.5%, други (общо) 6.1%. Избирателната активност е била 30.6%, а гласувалите с „Не подкрепям никого” - 3.2 на сто.
Според данните от паралелното преброяване при 100 % от извадката на „Алфа рисърч” ГЕРБ са първи с 31,6%, БСП получават 24,2%, а ДПС – 15,8%. ВМРО се качва до 7,1%, а „Демократична България” е няколко хиляди гласа от представителство в ЕП – 5,7%. При това положение управляващите ще изпратят 7 представители, левицата – петима. За сметка на това ДПС остават само с трима евродепутати (по листа това са Мустафа Карадайъ, Делян Пеевски и Илхан Кючук), а второ място в ЕП получава ВМРО и така, ако няма рокади заради преференции, Ангел Джамбазки и Юлиан Ангелов ще представят националистите в Европа. Всичко това обаче е при положение, че „Демократична България” не прескочат бариерата. Активността остава изключително ниска – 32,4%.
Ниската избирателна активност и липсата на окончателни данни накара политическите лидери да бъдат по-умерени в своите изказвания.
Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов благодари във „Фейсбук” на всички български граждани, които са гласували на тези избори. Той заяви, че в ГЕРБ съзнават своите грешки, че могат да ги поправят само с много работа. „Благодаря Ви от сърце за подкрепата в този момент, тя ме мотивира още повече и отговорността ми пред Вас е още по-голяма. Обещавам Ви - само работа, работа и пак работа”, посочва още Борисов. Лидерът на ГЕРБ не направи изявление пред медиите, такова се очаква във вторник, когато ще са ясни и окончателните резултати от изборите. В централата на партията изявление направи водачът на листата на ГЕРБ и СДС Мария Габриел. Тя отбеляза, че водената от тях кампания е била положителна. Кампанията ни от утре означава обединение за това да отстояваме България такава, каквато искаме да я видим - уважавана, активна и казва не на двойни категории и на периферии“, заяви тя. „Работим, грешим, поправяме грешките си, но връзката ни с хората и желанието ни Европа да бъде усетена и в най-малкото населено място и да носи полза и на най-младия и на най-възрастния ни беше силата“, подчерта Габриел. Министърът на финансите Владислав Горанов заяви, че тези изборите са спечелени от Бойко Борисов. По думите му добрият резултат на едни избори дава политическо доверие и перспектива и отбеляза, че не вижда в скоро време перспективата Борисов да се оттегли.
Лидерът на СДС, които се явиха на изборите заедно с ГЕРБ, коментира, че партията му е успяла да мобилизира максимално своите избиратели. Румен Христов посочи, че е почти убеден, че Александър Йорданов ще бъде евродепутат и няма да бъде изместен с преференции.
От БСП заявиха, че няма да коментират резултати преди да приключи паралелното им преброяване, тъй като предварителните данни са разнопосочни. Председателят на Националния предизборен щаб на БСП Георги Свиленски обяви, че партията му е притеснена от ниската избирателна активност на изборите. По думите му в понеделник Изпълнителното бюро на БСП ще заседава и след това ще има пресконференция. Лидерът на ПЕС и кандидат за евродепутат Сергей Станишев коментира, че като слабост на БСП трябва да бъде отчетено, че вместо да се бори за разширяване на влиянието, партията е делила твърдите избиратели. „Преди кампанията загубихме твърде много време във вътрешни разправии. Този дефект не беше истински коригиран по време на кампанията. Вместо да имаме единна кампания на листата, имаше паралелни кампании на кандидатите. Това трудно може да привлече периферии“, заяви той. Според него с отсъствието на БСП от парламента партията е пропуснала възможност да говорим смислено и силно да отправи посланията си през парламентарен контрол и дебати. Станишев отбеляза, че най-важното сега е да се направи много трезв анализ на причините, които не са позволили на БСП да спечелят изборите, при условие, че само преди месец при формирането на листата левицата е водела.
Лидерът на ДПС Мустафа Крадайъ отбеляза, че партията е провела една проевропейска позитивна кампания и поздрави партийните структури за работата им. Той посочи, че ДПС ще направи анализ и коментар на резултатите, когато те излязат официално. „България има нужда от ясна програма за ускорено догонващо развитие в ЕС – това нещо видяхме по време на кампанията. И като казваме „в рамките на ЕС“, ние много добре знаем каква Европа искаме – единна и силна. Европа не на омразата, не на противопоставянето, не на разделението. Европа на мира, свободата и толерантността“, подчерта Карадайъ. Депутатът от ДПС Хамид Хамид коментира, че о време на изказването му стана ясно, че Мустафа Карадайъ ще се оттегли от мястото си в европейски парламент. По думите му ръководството на ДПС ще вземе мнението на Делян Пеевски и ще реши дали той да стане евродепутат.
От ВМРО отчетоха тежка предизборна кампания и благодариха на всички, които не са се поддали на провокациите и клеветите по техен адрес и са ги подкрепили. Лидерът ѝ Красимир Каракачанов заяви, че подкрепилите ги 8% българи са преценили, че „в бъдещият ЕП трябва да има европейски представители от България, които да не се чудят към кои семейства да се прикрепят и да се усмихват мазно“. Водачът на листата на ВМРО-БНД Ангел Джамбазки отправи предложение към всички избрани за евродепутати да се съберат и да си раздадат задачите, които трябва да изпълнят. Джамбазки коментира, че възприема получената подкрепа за ВМРО като поставена задача, която трябва да изпълни. Като предстоящи задачи той постави защитата на интересите на българските автомобилни превозвачи, оцеляването на държавната ТЕЦ "Марица Изток 2" и защитата на правата на българите, живеещи извън държавата. „Хората, които ни подкрепиха, избраха да не разпиляват гласовете си. Ние представляваме българския патриотизъм и родолюбие. Не бих казал, че ми е мъчно за някои колеги. Нашите партньори избраха да се явят сами и резултатът е показателен“, заяви Джамбазки. Според него българското родолюбие трябва да обединява, а не да разделя. „Ние много ясно правим разликата между личните отношения и политическите такива. Има подписано споразумение за управление на държавата. Не сме ние хората от ВМРО, които ще го нарушим. Ако някой го нарушава, ще си носи последствията“, коментира той. Въпреки това Джамбазки загатна, че ВМРО ще повдигне въпроса за бъдещето и формата на „Обединените патриоти“.Самият Каракачанов коментира, че има 101 наум за своите коалиционни партньори и отчете като грешка на партията, че е проявила прекалено търпение спрямо своите партньори. „Удари, нож в гърба, нанесен от хора, които смятат или вие смятате, че са мои коалиционни партньори. Хора, които си позволиха да говорят за личния ми живот, за личния живот на мои колеги, лъжейки като цигани. това не го е правил и най-големият им политически противник – ДПС“, отбеляза той.
В първия си коментар след изборите лидерът на НФСБ Валери Симеонов заяви, че изборите не влияята на състоянието на коалицията и вътрешните взаимоотношения.
Водачът в листата на „Демократична България“ Радан Кънв заяви, че от предварителните резултати на вота става ясно, че в България има алтернатива и че тя не се нарича БСП.
Изборният ден премина сравнително спокойно, като в 10 секции в страната заради технически проблеми, машинното гласуване бе преустановено. 140 са подадените жалби и сигнали за нарушения в деня на вота. От прокуратурата обявиха, че се събират доказателства по 18 досъдебни производства за престъпления против политическите права. Трима са привлечените към наказателна отговорност– от прокуратурите в Елена, Търговище и Тетевен, като спрямо обвиняемия в Тетевен е постановено задържане за срок до 72 часа. Прокурорските преписки за проверка по сигнали за извършени престъпления против политическите права към 18.00 часа са 237. От тях по 172 е постановен отказ за образуване на наказателно производство, а по 65 продължава извършването на проверка. От МВР съобщиха, че в деня на вота криминогенната обстановка е била спокойна. Няма данни за нерегламентирани публични мероприятия и нарушения на обществения ред. Два са получените сигнали за повреди в електрическата система- в избирателни секции в Пловдив и Бургас. Изборният процес не е прекъсван, а повредите са били отстранени. В деня на изборите от МВР са издадени 120 удостоверения за гласуване, като от 21 май издадените такива са общо 751. От правосъдното министерство посочиха, че 1257 души в затвори и арести в страната са гласували на евроизборите. Имащите право да гласуват са 1425, като 88% от тях са гласувалите. Това са обвиняемите и подсъдимите, които нямат влязла в сила присъда към датата на провеждането на изборите.
Българите зад граница гласуваха в 191 секции в 64 страни. С решение на ЦИК и по разпореждане на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева бяха пренасочени 100 бюлетини допълнително към избирателната секция в Неа Мудания, Гърция.