София. Европейските избори във Великобритания се възприемат като втори референдум за Брекзит. Това каза за Изборното студио на Радио „Фокус“ бившият журналист от БиБиСи и настоящ българолог Димитър Димитров. Той припомни, че на референдума за Брекзит преди 3 години избирателната активност е била над 70%, което е най-голямото участие във всякакви избори от много десетилетия, защото става въпрос за фундаментална тема.
„Тъй като всички допитвания показват, че новата партия на Найджъл Фараж ще спечели най-много гласове и резултатът, който ще бъде обявен късно тази вечер, след като приключи гласуването и в останалите страни от ЕС, се очаква с голяма нетърпение, за да се види, каква част от хората са подкрепили партиите, които са 100% за Брекзит, като ЮКИП и новата партия „Брекзит“, и тези, които са 100% срещу. Двете традиционни партии, Консервативната и Лейбъристката нямат ясна политика и точно за това очакванията са, че милиони гласоподаватели на Консервативната партия ще са гласували за други партии“, обясни българологът.
Димитър Димитров прогнозира, че новата партия на Найджъл Фарадж ще има около 30 %, а всички останали ще са след нея. Въпросът е, до каква степен либерал-демократите ще успеят да привлекат хората, които са за оставане в ЕС, обобщи Димитров.
Цоня СЪБЧЕВА