Според статистиката почти 27% от хората имат трайни проблеми със заспиването и 73% от хората се сблъскват с този проблем на случаен принцип. Причините за лошия сън не винаги са свързани със здравословни проблеми.

Някои вечерни навици, които изглеждат нормални за нас, всъщност могат да окажат отрицателно въздействие върху съня ни и дори да причинят безсъние.

1. Пушене

Точно както кофеина, така и никотинът има стимулиращ ефект върху тялото ни. Увеличава сърдечния ритъм и кръвното налягане и стимулира мозъчната активност. Всички тези процеси не допринасят за качеството на здравословния сън. Пушачите са по-склонни да страдат от безсъние, отколкото хората, които не пушат. Ако не искате да се откажете от пушенето, опитайте да не пушите 1-2 часа, преди да си легнете. Това ще ви помогне да заспите по-бързо и вашият сън ще бъде по-здравословен.

2. Тренировка

Спортът има добър ефект върху съня, тъй като може да ни помогне да заспим по-бързо и да облекчим стреса. Но това важи само ако завършите тренировката си 3-4 часа (или дори 6 часа) преди лягане.

3. Пиене на вода

Малко количество течност преди заспиване е добро за тялото. Но ако пиете прекалено много вода, вероятно ще се събудите през нощта и ще имате торбички под очите на сутринта. Това не означава, че трябва да спрете да пиете вода вечер: просто трябва да откриете подходящото количество течност за вас. Лекарите твърдят, че чаша и половината вода се считат за норма за повечето хора.

4. Дрямка

Дрямката и спортът може да имат положителен ефект върху съня, ако изберете точното време. За да спите добре през нощта, може да подремвате между 13 и 16 часа, но винаги избирайте един и същи отрязък от време и то за не повече от час и половина. За хора, които страдат от безсъние, не е препоръчително да спят следобед.

5. Творчески дейности

Изкуството често се смята за добър начин за почивка, но това не е напълно вярно, когато става въпрос за времето преди сън. Ако рисувате, пишете или свирите на инструмент, мозъкът ви ще бъде много активен. Затова ако пропуснете часа си на лягане, твърде вероятно е да посрещнете утрото напълно будни.

Творческите дейности изискват много усилия. За да се успокои, мозъкът се нуждае от известно време на адаптация. Най-добре е преди сън да почетете книга или да се отдадете на медитация.