Технически неуредици съпътстват днешните избори в Белгия за европейски и федерални депутати, както и за местна власт, съобщават медиите в страната, цитирани от БТА.

На няколко места сутринта секциите отвориха със закъснение, а впоследствие бе съобщено за близо 500 случая на технически недостатъци при електронното гласуване.

Секциите, където гласуването бе само с хартиени бюлетини, затвориха в 15 ч. българско време, а останалите се очаква да приключат работа в 17 часа. Във Валония се гласуваше само с бюлетини, в Брюксел - само с машини, а във Фландрия - и по двата начина.

На фона на това белгийски и френски жълти жилетки се събраха в Брюксел по призив в социалните мрежи. От разпространявани видеозаписи се виждат стотици участници в неразрешения протест.

Гласувалите към 13 часа под милион, активността 15.47%

Полицията се намеси с водни оръдия срещу демонстрантите, след като жълтите жилетки са започнали да чупят обществено имущество в центъра на столицата.

В Германия първите данни за избирателната активност показват по-висока избирателна активност, отколкото преди пет години, предаде ДПА. В Унгария към 8 часа по Гринуич (10 ч. местно време) бяха гласували 17,2 на сто от избирателите, в сравнение с 11,5 преди пет години. Наблюдателите в Словакия предричат избирателна активност от около 20 на сто. Макар и ниска, тя е по-висока от 13-те на сто през 2014 година.

Избирателната активност на евроизборите в Словакия е била най-ниската в ЕС от присъединяването й към блока през 2004 г., отбелязва ДПА.

Към 9.30 ч. по Гринуич избирателната активност сред 3,8-те милиона хърватски избиратели беше 9,9 на сто. Това е с около 2 на сто повече от активността по същото време през 2014 година. В Словения избирателната активност леко се повишава - към 11 часа (9 ч. по Гринуич) е регистрирана активност от 8,9 на сто. През 2014 г. тя беше 8,3 на сто.

Накъде отива Европа след изборите?

Към 13 ч. местно време (10 ч. по Гринуич) избирателната активност в Румъния беше 19,7 на сто, сравнени с едва 12,4 на сто през 2014 година. В страната се произвежда и референдум за реформи на съдебната система.

Над една трета от регистрираните избиратели са гласували в Литва към 15 ч. местно време (12 ч. по Гринуич), предаде ТАСС. Едновременно с изборите за Европейски парламент днес се произвежда и втори кръг на президентските избори.

Избирателната активност на изборите за Европейски парламент във Франция към обяд е по-висока, отколкото на предишни евровотове, предаде ДПА. Към обяд местно време са гласували 19,3 процента от избирателите, съобщи вътрешното министерство.