Жалби за намеса на кметове и кметски наместници по селата, които дават указания на избирателите за кого да гласуват, заляха Районната избирателна комисия.

Всички те са от една политическа сила и по тях се извършват проверки, предаде Русе Медиа.

Според жалбите за селата Церовец, Бъзън и Басарбово представителите на местната власт влизат в изборното помещение или стоят пред него и насочват хората към номера на конкретна политическа сила. Настоява се РИК да предприеме действия по компетентност – преустановяване на нарушението.

Друга жалба сочи, че в секция в кв. „Чародейка” в Русе се е извършило грубо нарушение на правилата за гласуване. Секретарят и заместник-председателят на СИК още към 9 часа са инициирали да бъде подписана черновата на протокол от членовете на СИК. Събрали са подписите на членовете на СИК, като против е бил председателят , който е отказал да го направи. Предварителното подписване на черновата на протокол е грубо нарушаване на правилата на изборния процес, се казва още в жалбата. Има и жалби за разпространение на агитационни материали на нерегламентирани места.

Според данните на РИК за избирателната активност в областта към 13 часа са гласували около 16 процента от имащите право на глас. От 205 025 избиратели в региона своя вот са упражнили 33 641 души.Броят на секциите в региона е 336. От тях осем са допълнителни, а три са подвижни. В 95 секции има машини за гласуване, като досега проблем с техниката няма. Тенденцията е там, където има машини, хората да гласуват по този начин. Броят на подалите заявление за гласуване в подвижна избирателна урна е 61 души. Тя се обслужва със специален микробус, придружен от полицейски автомобил.

За сигурността на изборите е помислено не само откъм охрана от страна на служителите на реда, но и откъм резервно захранване с ток на сградата на общината, където се намира РИК. Както и при предишните избори, бе доставен генератор, който е осигурен от страна на пожарната.