6,30% е избирателната активност в Благоевградска област към 10,00 часа. Това каза на пресконференция председателят на Районната избирателна комисия в Благоевград – Мартин Бусаров, съобщава „Фокус“.

Той посочи, че от общо 281 024 избиратели общо в Благоевградски избирателен район, до 10.00 часа са гласували 17 696 души. 

По думите му най-висока е избирателната активност в Банско – 16,73% или 1 800 души, а най-ниска е в Гърмен – 4,67% или 592 души. Бусаров допълни, че до 10,00 часа в Благоевград са гласували 2 631 души или 3,92%, а в Петрич – 2 500 души.

Председателят на РИК-Благоевград каза още, че първи са гласували избирателите в Добринище, като секцията е била отворена още в 06,47 часа.

Два сигнала за нарушения е разгледала Районна избирателна комисия-Благоевград до 10,00 часа. Това каза на пресконференция председателят на Районната избирателна комисия в Благоевград – Мартин Бусаров, като уточни, че единият сигнал е постъпил от град Хаджидимово.

По думите му по тази жалба РИК е произнесъл свое решение и тя е отхвърлена като неоснователна.

Бусаров допълни, че според втория сигнал в избирателна секция на територията на Благоевград се извършват опити за купуване на гласове, но този сигнал не е от компетенциите на РИК.

Председателят на Районната избирателна комисия посочи, че съответните процесуално-следствени действия текат от органите на МВР – снемат се обяснения от лицата, които са установени на място и трябва да се установи дали има достатъчно данни за извършено престъпление.

Той отбеляза, че сигналът е подаден към РИК от Второ РПУ-Благоевград по телефона, а секцията, за която става дума е в Помощното училище – 10-та секция.