Той се унаследява

Като цяло, това не е вярно, но има и капчица истина в него. Разбира се, кариесът не е наследствено заболяване. Въпреки това зъбният емайл се образува, когато човек е все още в утробата на майка си. Инфекциозните заболявания, пренесени по време на бременността, нарушенията на минералния метаболизъм, токсикозите и преждевременното раждане могат да доведат до образуване на слаб или недоразвит емайл. За да предотврати възможни проблеми, бъдещата майка трябва да включва в менюто си повече млечни продукти и риба. Те съдържат калций и фосфор - двата ключови елемента за формиране на здрав зъбен емайл.

Развитието на кариеса способства и за появата на пукнатини, естествени неравности върху повърхността на зъба. Тяхната структура ни е дадена още от раждането. Колкото повече неравности, ямки, вдлъбнатини имаме, толкова повече са местата за натрупване на плака и размножаване на бактерии.

Кариесът може да е заразен

Това е вярно. Кариесът се причинява от бактерии - streptococcus mutans или мутантни стрептококи. Това са познатите ни от рекламите “кариозни чудовища”. Средата им на обитаване и размножаване са зъбните плаки.

Преработвайки остатъците от храните, те отделят органични киселини. Заради тях зъбният емайл губи минерали и твърдите тъкани на зъба започват да се разтварят. Много е трудно да се унищожат този тип стрептококи, защото бактериите бързо мутират.

За съжаление, здравият човек може да развие кариес и по битов път - чрез обща посуда или целувка по устните. “Дупките в зъба” често се предават от майка на дете, ако тя опитва храната, преди да му я даде със същата лъжица.

Децата са най-засегнати 

Това е заблуда. Децата, разбира се, повече от възрастните, са податливи на патогенни бактерии, но по-възрастните хора са по-податливи на кариес, особено на кореновия кариес. С възрастта мускулите на венците отслабват, а краищата на венците “се отдръпват” от зъба. Появява се празнина и за бактериите е по-лесно да проникнат директно в корена.

Освен това, химичният състав и количеството на слюнката играе важна роля в естествената защита на зъбите ни от кариес. Слюнката има антибактериални свойства и може да неутрализира киселините, които разрушават зъбите. Тя отмива остатъците от храната в устата и снабдява зъбите с основни минерали. С възрастта съставът на слюнката се променя, появява се сухота в устата, показваща намаляване на активността на слюнчените жлези.

Зъбите се измиват по-зле, а кариозните процеси са по-активни.

Правилното почистване на зъбите е най-добрата защита срещу кариес

Това е така. Основната цел на ежедневното почистване е не само да освежите дъха си, но и максимално да почистите устата си от плака и остатъци от храна, така че бактериите просто да няма къде да се размножават.

Почиствайте зъбите си след закуска и преди лягане най-малко три минути.

Рекламата ни научи да изстискаме пастата на дебел слой по цялата повърхност на четката за зъби. Всъщност, за да почистите добре зъбите си, е достатъчно количеството паста да е с размер на грахово зърно.

Обикновено след почистване на зъбите изплакваме устата си с вода. Това не е съвсем правилно. Водата отмива съдържащите се в пастата за зъби активни вещества и намалява защитата. По-добре е да използвате безалкохолни води за уста - те омекотяват и премахват плаката и могат да завършат почистването на зъбите след четката./zdrave.to

Харесайте zdrave.to и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!