Бушмени - едно от най-старите номадски племена в Африка. Може би те са най-старото племе в света като цяло. Има само един проблем: тяхната история е толкова неясна, няма никакви свидетелства, че е почти невъзможно да се възстанови в повече или по-малко надеждна форма.

Произходът на бушмените

Въпреки че от гледна точка на бялата раса или монголоидите бушмените са черни, всъщност това е много спорно. Да, те са включени в негроидната/африканската раса, но на нейния фон се открояват толкова силно, че някои антрополози смятат, че това е отделна раса като цяло.

Всъщност бушмените са много различни от класическите негроиди и не могат да се объркат нито с кенийци, нито с етиопци, нито с нигерийци, нито със зулуси. Ако някои етиопци изглеждат като смес от класически негроид с бялата раса (което е напълно разбираемо, тъй като европеиди живеят в съседство), то бушмените са напълно различни.

Приличат на някакъв хибрид на негроид с монголоид, но откъде идват последните черти, при положение, че има големи разстояния между техните местообитания? Отговорът може да е един: бушмените като раса са се формирали преди разделянето на три основни раси.

Впоследствие те са живели без да се смесват прекалено много с други нации и едва през последните няколко века някои европейци и негроиди, които се смятат за класически пример за черната раса, попаднали в техния геном.

Физиология и външен вид на бушмените

Външно, те са много сходни с хотентотите, имат само по-малък ръст. Тяхната физиология е почти същата.

В прохладния сезон те също попадат в непонятен ступор, напомнящ за хибернация, могат да пътуват на големи разстояния, по време на добре нахранените и изобилни периоди техните задници значително увеличават обема си, натрупват се мазнини и вода, а при глад и студ - отново намаляват.

Те също имат отлично обоняние, необичаен скелет и много бързо старееща кожа, което прави бушмените още в ранна възраст да приличат на стари хора.

Животът на бушмените

Начинът на живот на това племе започна да се променя едва наскоро. Това се дължи главно на преместването на бушмените в модерни селища, или на проникването на туристи и алкохол сред тях.

Тези бушмени, които са верни на заветите на своите предци, водят номадски начин на живот, постоянно се движат от едно място на друго. При техните скитания в пустинята, те постоянно търсят плодове, билки, корени, като в същото време ловуват антилопи и различни насекоми. Успоредно с това те събират щраусови яйца, от които правят буркани за вода и украшения.

Като цяло, тази нация е много умерена и непретенциозна. Злоба у тях напълно отсъства, и не е изненадващо, че те са били постоянно изкупителни жертви, както за белите, така и за чернокожите.

Когато успеят да добият достатъчно месо, което те обичат най-много, те (според слуховете) могат да ядат невероятни количества. Най-вероятно това е вярно, тъй като цялото им тяло е устроено така, че да абсорбира всичко, което може да се яде, и след това да изразходва енергията.

През нощта те обикновено спят в обикновена яма, която изкопават в края на деня. Отгоре е покрита с клони и трева, а под този приют бушмените прекарват нощта. Всъщност именно поради тази причина те са били наричани бушмени (хора от храсталака), защото сутринта излизат на повърхността изпод натрупаните клони над ямата.
Но ако бушмените успеят да намерят място, където могат да живеят дълго време, те строят по-солидни къщи, като хижи. Що се отнася до водата, те успяват да я извлекат буквално от земята, и я намират по миризмата. Те могат да преживеят дори с капките роса, които са се натрупали по листата. Между другото, своите  "кладенци", те много внимателно замаскират.

Историята на бушмените

Първите страници на историята бяха изложени по-горе и остава да се добави, че в продължение на хиляди години бушмените и свързаните с тях племена (расово и езиково) заемат цялата южна Африка южно от екватора.

Преди няколко века тук се засилили банту-говорещи африканци ( които са типични негроиди) и никак не се церемониали с малките хора. В резултат на това бушмените са станали още  по-малко. Сега мащабът на този предполагаем геноцид все още не е ясен и тази тема е политически некоректна, но с пристигането на европейците бушмените заемат само най-непригодените за живот пространства, а няма много такива.

Проблемите възникнали с пристигането на европейците. Факт е, че бушмените, за разлика от европейците и другите африканци, не разбират какво е частна собственост и вярват, че всичко в света е общо. В резултат на това, когато видят една крава, която пасе на поляната, може спокойно да я убият и веднага да я изядат, което предизвиква отговор от колонистите.

Урокът не бил научен и в резултат на това белите започнали да убиват по 30 бушмена за една убита крава. После започнали да тровят кучетата им и дори тровили водата в кладенците им. В резултат на това бушмените почти са изчезнали, но в крайна сметка е бил намерен някакъв компромис и сега бушмените живеят в относителна хармония с големите хора, както бели, така и черни.

Тяхното наследство активно се изучава от специалисти по медицина и оцеляване в екстремни условия, тъй като в това отношение бушмените са безспорни фаворити както в Африка, така и извън нея.