Денят за размисъл преди изборите за членове на Европейския парламент от Република България протече нормално. През днешния ден беше забранена политическата агитация под всякакви форми, както и провеждането на социологически проучвания. В изборите на 26 май участие ще вземат 13 партии и 8 коалиции, регистрирали кандидатски листи, както и 6 независими кандидати. Общият брой на избирателните секции в страната по предварителен списък е 11 661, а общият брой избиратели по избирателни списъци е 6 355 633. Изборният ден в България започва в 7.00 часа и приключва в 20.00 часа. Извън страната изборният ден започва в 7.00 часа местно време и приключва в 20.00 часа местно време. Страните-членки на ЕС трябва да изберат общо 751 евродепутати. Най-много от тях ще бъдат излъчени от Германия – 96, Франция – 74 и Италия – 73. България ще изпрати 17 депутати в Европарламента.
От ЦИК съобщиха, че процесът по предаване на изборните книжа и машини за гласуване на секционните избирателни комисии е протекъл нормално и в срок. Комисията проведе съвместна среща с представители на МВР и на обществената поръчка за машинно гласуване „Сиела Норма“ АД. На нея беше обсъден процесът на подготовка на изборните помещения за предстоящото гласуване и организацията по транспортирането, доставката и монтажа на машините за гласуване. От вътрешното министерство посочиха, че действията на служителите им са изцяло съобразени с режима на работа на РИК и СИК по подготовка на секциите за гласуване, като с тях се поддържа непрекъсната комуникация.
От МВнР обявиха, че всички секции в чужбина са готови да посрещнат избирателите. Изборните материали са пристигнали във всички секции. Правото да упражнят своя глас имат българските граждани, които са навършили 18 години към изборния ден включително, живели са най-малко през последните три месеца в България или в друга държава – членка на ЕС и имат там адресна регистрация по постоянен и настоящ адрес, не са поставени под запрещение и не изтърпяват наказание лишаване от свобода. Гласуването се провежда в избирателни секции в дипломатическите и консулските представителства, както и в избирателни секции извън тях, когато законодателството на приемащата държава го позволява. Избиратели без настояща регистрация в България или друга страна в ЕС се премахват от избирателните списъци. Избирателят може да поиска да бъде включен от властите в избирателен списък преди изборите. Ако той не е включен в избирателен списък на секция извън България, може да бъде добавен в деня на изборите на място. В такъв случай трябва да се представи документ за самоличност и да се попълни стандартна декларация, че съответното лице отговаря на критериите (например, че през последните три месеца лицето е живяло в България или в друга страна в ЕС), че не е гласувало на същите избори и няма да гласува в друга секция. Българските граждани, командировани за попълване на съставите на СИК на задграничните ни представителства, имат право да упражняват правото си на глас в съответната избирателна секция. Това се отнася и за останалите командировани зад граница български служители. Ако сте от България, но живеете постоянно в страна извън ЕС, не можете да гласувате.