Ню Делхи. Президентът на Индия Рам Натх Ковинд назначи в събота лидера на „Бхаратия джаната парти“ (БДП) Нарендра Моди за министър-председател, съобщава официалната страница на държавния глава в „Туитър“, предава ТАСС.

„В съответствие с правото, предоставено му от член 75, параграф 1 от Конституцията на Индия, президентът Ковин вече определи Нарендра Моди за министър-председател на Индия“, се казва в съобщението.

В събота президентът се срещна с Мода и го помоли да формира ново правителство на страната и да му представи списък на членовете на кабинета на министрите. След срещата с президента, Моди се обърна към пресата. „През идните дни правителството ще започне да работи“, каза той.

По-рано лидерът на БДП бе избран за председател на ръководения от фракцията „Национално-демократически алианс“, което му позволи да заеме поста министър-председател за втори път подред.

БДП получи 303 места в долната палата на парламента (Лок сабхе), който се състои от 543 депутати на провелите се на 19 май всеобщи избори в Индия. Водещата опозиционна партия "Индийски национален конгрес" (ИНК) получи 52 места. Според политическите анализатори БВП заедно със съюзниците, формиращи "Националния демократичен алианс", може да получи общо 350 места. А ИНК със съюзниците си (образувайки опозиционната "Единна прогресивна асоциация") могат да получат само около 90 места. В Лок Сабха предишният съюз на управляващата коалицият имаше 310 места, а в опозицията - 69 места.

Превод и редакция: Иван Христов