Санкт Петербург. На Балтийският завод в Санкт Петербург на 25 май спуснаха на вода атомния ледоразбивач „Урал“, предава агенция EA Daily.
Както съобщава пресслужбата на Обединената корабостроителна корпорация, директорът на Централната банка на Русия Елвира Набибулина е разбила бутилката шампанско в борда ка кораба.
Също така в съобщението се казва, че спуснатият на вода съд е е сериен кораб проект 22 220. Главният кораб от този проект - ледоколът „Арктика“, бе спуснат на вода.
За разлика от него, при спускането си „Урал“ вече е оборудван с реакторни установки и практически е с напълно готова система за електропридвижване.
Дължината на ледоразбивача е 173,3 метра, ширината – 34 метра, а височината – 52 метра. Водоизместимостта му е 33,54 хиляти тона, предвиденият срок на служба – 40 години, а екипажът е съставен от 75 човека.
Ядрените ледоразбивачи проект 22 220 “Арктика”, “Сибир” и “Урал” ще станат най-големите и най-мощните в света. Те ще могат да превеждат каравани от кораби в арктически условия, пробивайки лед с дебелина до три метра.

Превод и редакция: Иван Христов